Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatkérést követel Semjéntől a számi kisebbség elnöke

2018. szeptember 27., csütörtök 13:43

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie a számi néptől, amiért általánosítóan, rossz színben festette le a svédországi kisebbséget parlamenti felszólalásában, jelentette ki Paul Kuoljok, a svédországi számi kisebbség önkormányzatának vezetője. A hírről a Sverges Radióra hivatkozva először a 444.hu számolt be.

Semjén a parlamentben kérdésre válaszolva azt mondta, hogy szerinte maguk a svédek nyilatkozták, hogy minden rendben volt azzal a bizonyos svédországi vadászattal, amit számi területen végzett, és megint arról beszélt, hogy csak egy baráti ajándékról volt szó, amit egy üzletember fizetett.

Semjén aztán azt állította, hogy luxusról szó sem volt,

próbáljon ön egyszer egy légtérben öt, egyébként hótrészeg számival eltölteni néhány éjszakát, és akkor megtudja, hogy milyen azon a vidéken vadászni.

Kuoljok és egy számi nemzetiségi képviselő szerint Semjén vadászata egyáltalán nem volt rendben a helyi jog szerint, és a hatóságok nyomoznak az ügyben. A számiknál ráadásul különösen durva sértésnek számít, ha részegesnek nevezik őket, mert a számik szerint az őket leitató északi népek a részegességükre hivatkozva intézményesítették az elnyomásukat.

Rovatok