Index Vakbarát Hírportál

Van olyan képviselő, akinek havi 311 ezerért bérelnek lakást

2018. október 1., hétfő 15:45

Az eddigi maximális 186 ezer forinthoz képest jócskán megemelkedett az az összeg, amelyet a  képviselők lakásbérlésére fordít a kormány, derül ki az Átlátszó cikkéből. A csúcstartó Harangozó Tamás (MSZP) és Böröcz László (Fidesz), nekik havi 311 ezer forintért bérel lakást a kormány az adófizetők pénzéből.

A képviselők vagyonnyilatkozata szerint Böröcznek nincs saját lakása, Harangozónak azonban van, méghozzá 30 kilométerre Budapesttől Vecsésen. Harangozó az Átlátszónak azt mondta, hogy képviselői és vezetői feladataival járó késő esti, illetve kora reggeli programjai (például tévés szereplés) miatt kell igénybe vennie a budapesti albérletét.

A harmadik legtöbb pénzt a szintén fideszes Tessely Zoltán lakhatásáért fizetik 298 ezer forintért. Tesselynek a Budapesttől 40 kilométerre található Csabdiban van háza, de azzal magyarázza a lakásbérlést, hogy az albérlettel ellensúlyozzák az évi 50 ezer kilométeres autóhasználatot, és annak vezetési terheit, illetve ezzel segítik a képviselői, bizottsági alelnöki és miniszterelnöki biztosi munkáját. A többi képviselő albérleti havidíja 200 ezer forint felett a következő:

Az Átlászónak többen is azt nyilatkozták, hogy nincs ráhatásuk a bérletárakra, ez egy tőlük független tényező. Egyébként összesen 28 olyan politikus van, akinek a korábbi maximális összegért, tehát 186 ezer forintért bérelnek lakást. Köztük van fideszes, MSZP-s, jobbikos, LMP-s és Párbeszédes politikus is, illetve három szószóló.

Rovatok