Index Vakbarát Hírportál

Méretes patkányok szaladgálnak a budapesti hidak lábánál

2018. október 2., kedd 11:24

Szeptember második felében három különböző estén is megfigyeltük, ahogy jó pár méretes patkány mászkál a Szabadság híd és az Erzsébet híd lábánál. Előbbinél a hajóállomás két oldalán a folyóhoz vezető lépcsőkön. A lépcsők közötti résekből futkorásznak ki-be, a folyóparton felgyűlt hordalékfákon galoppíroznak, és jóízűen falatoznak a lépcsőkön összegyűlt szemétből. A patkányirtásért felelős konzorcium vezetője szerint hamarosan megoldódik ez a probléma.

Habár negyvenhét évig a Bábolna Bio végezte a fővárosban a patkányirtást, ahogy azt július közepén megírtuk, a legutóbbi közbeszerzési eljárást a fővárosi patkánymentesítésre egy négy cégből álló konzorcium, az RNBH nyerte el. Így 2018. július közepétől, egészen 2022-ig ők látják el a patkánymentesítést Budapest területén.

Így néz ki esténként a Szabadság híd és az Erzsébet híd lábánál lévő terület:

Amikor patkánynézőbe mentünk a hidak lábához, tucatnyi patkányt is láttunk egyszerre rohangálni, de a fényviszonyok miatt nem sikerült mindet levideózni. 

A konzorcium vezetője, Reisinger Mátyás az Indexnek azt mondta, július 19. óta háromezer bejelentést kaptak budapesti patkányokról, "ezeket egytől egyig kezeltük", fogalmazott. 

A patkánymentesítéssel foglalkozó szakember szerint

nem szokatlan az a látvány, ami a Szabadság híd lábánál esténként látható: azaz a vízparton fel-alá szaladgáló patkányoké.

 Reisinger szerint megnövekedett a korábbiakhoz képest a bejelentések száma, ez pedig azért van, mert a nyár közepén adódott egy háromhetes átmeneti időszak,

amikor a Bábolna már nem, az RNBH konzorcium pedig még nem irtotta a budapesti patkányokat, így aztán valamelyest elszaporodtak. vagy legalábbis a szokásosnál jóval több az utóbbi hónapokban a patkányészlelések száma.

 "Amikor megkezdtük a szolgáltatást, 612 bejelentés várakozott a Fővárosi Önkormányzatnál, amelyeket az átmeneti időszakban senki nem kezelt. Ezekkel kezdtük a munkát, tizenkét autó és 24 munkatársunk járta a várost. A háromhetes átmeneti szakasz miatt annyira feltorlódtak a bejelentések, hogy az elején nem is tudtuk betartani a 24-48 órás határidőt, amit ígérünk a patkány-bejelentést követő reakcióra. Azóta ez megoldódott, behoztuk a hátrányt" – mondja Reisinger.

Irtás, megelőzés

A konzorciumnak két fő tevékenysége van: a bejelentések kezelése, illetve a megelőzés, azaz a csatornahálózat patkánymentesítése az ÁNTSZ felügyelete mellett.

"Az utóbbi hetekben már tartjuk a 24-48 órás reakcióidőt, és elkezdtük a preventív kezeléseket is. Pár hét múlva a Szabadság híd lábánál sem lesz ennyire látható a patkányhelyzet" – mondja Reisinger.

A szakember szerint a fővárosi csatornahálózat jelenti a legnagyobb problémát patkányszempontból, ott ugyanis sokszorosára nőtt a patkányok élettere az utóbbi években. Egyre kevesebb a víz a csatornahálózatban, "mindössze félméter mély szennyvíz csordogál, emiatt sokkal több helyen élhetnek a patkányok", magyarázza a konzorcium vezetője.

A Bábolna volt 47 évig

A Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. – jogelődjeivel együtt – 1971 óta irtotta a patkányokat a fővároshoz tartozó 525 négyzetkilométeren, azon belül több mint 220 ezer objektumban, illetve az azokhoz tartozó csatornahálózatban, írta a szolgáltatóváltás idején az MTI. 

Az RNBH Konzorcium a lakossági bejelentéseket a 06/70-364-6531 telefonszámon és a patkanyirtasbudapest@gmail.com címen fogadja. 

Rovatok