Index Vakbarát Hírportál

Mfor: Az államtitkár által közölteknél hosszabbak a várólisták

2018. október 10., szerda 08:21

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtikára a parlament múlt heti ülésén egy kérdésre válaszolva elbüszkélkedett azzal, hogy a kormány 25 milliárd forintos ráfordításának köszönhetően 2012-höz képes egy sor területen sikerült csökkenteni a várólistákat:

Csakhogy az Mfor.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján ellenőrizte az államtitkár által sorolt eredményeket, és a valós kép alapján kevés területen volt valódi javulás, sőt, több várólista hosszabb lett.

Jelenleg majdnem 36 ezren várnak valamilyen műtétre az országban (tavaly novemberben több mint 28 ezernek kellett várnia), leghosszabb ideig az államtitkár által is említett beavatkozásokra. Csakhogy ezeken a területeken alig vagy egyáltalán nem történt előrelépés.

De vannak ezeknél is hosszabb várólisták, a transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre 669 napot kell várni (ami 52 napos növekedést jelent), 410 napot kell várnia annak a 90 embernek, akinek ortopédiai nagyműtétre van szüksége (ami szintén jelentősen, 56 nappal nőtt június végéhez képest) – és ha valaki a Dél-Dunántúlon él, akkor a műtétjére csak 2 év 2 hónap (egészen pontosan 792 nap) múlva kerülhet sor. A NEA adatai alapján a kiterjesztett gerincműtétre szorulók sem járnak jobban. Országos átlagban 403 napot kell várni, Dél-Dunántúlon azonban erre is 554 nap a megadott várakozási idő. Ugyanez a helyzet a gerincstabilizáló műtéteknél is, ahol az országos átlag 314 naphoz képest a régióban 479 napig kell várakozni. A gerincstabilizáló műtétnél ráadásul a várólista június végéhez képest jelentősen romlott: 66 nappal nőtt egy negyedév alatt a várakozási idő.

Rovatok