Index Vakbarát Hírportál

Már a jelöltállításon bukhat az ellenzék Budapesten

2018. október 12., péntek 06:45

Míg az MSZP, a DK és a Párbeszéd egy előválasztáson találná meg Tarlós István kihívóját, az LMP-ben és a Jobbikban információnk szerint támogathatónak tartják a főpolgármesteri posztra szerdán bejelentkező Puzsér Róbertet. A Momentum kivár az EP-választásokig. Ki lehet Tarlós komoly kihívója?

Szerda reggelig abban sem lehettünk biztosak, hogy jövőre tartanak közvetlen főpolgámester-választást Budapesten. Tarlós István újraindulásával, amelyet Orbán Viktorral az oldalán jelentett be, a kérdés eldőlt: nem változtat ezen a Fidesz.

Pedig az áprilisi parlamenti választás fővárosi eredményei azt jelezték, hogy nem olyan egyszerű pálya ez a Fidesznek. Az ellenzék a 18 választókerületből 12-t megnyert; olyan választókerületekben, szavazókörökben született ellenzéki győzelem (I., V., XXII. kerület), ahol a Fidesz korábban magabiztosan hozta a győzelmeket.

Az ellenzék az országos verést ellensúlyozva, a számokat a saját érdekeinek megfelelően lefordítva úgy is kommunikálta az eredményt, hogy Budapesten kétharmados többségben van, holott a Fidesz összességében listán mindenkinél erősebb volt, ráadásul a parlamenti választások után következő időközik is mutatták, hogy a Fidesz szervezete jobb állapotban van (a Fidesz szempontjából józsefvárosi, belvárosi, kőbányai győzelem, illetve a Rákospalotán pár száz szavazatos vereség).

Tarlós István pedig az összes felmérés szerint a legnépszerűbb főpolgármester-jelöltnek tekinthető. Pláne úgy, hogy az ellenzék még nemhogy nem épített fel senkit, de még nem is találta meg a megfelelő emberét.

Több ellenzéki párt politikusával beszéltünk az elmúlt hetekben, akik azt mondták: már gondolkodnak a szóba jöhető jelölteken, de egyben aggodalmukat is fejezték ki amiatt, hogy nehéz úgy komoly főpolgármester-jelöltet találni, hogy nem is biztos a választás ténye. Ráadásul nehezíti a képletet, hogy Budapesten az egyes ellenzéki pártok csak akkor tudnak erősek lenni, ha megegyeznek, és közös jelöltet tudnak állítani. A legendás összefogás-tárgyalásoktól azonban sokaknak összeszorul a gyomra.

Előválasztás-projekt

Az MSZP vezetői már nyáron eldöntötték, hogy ismét bedobják az előválasztás ötletét. A tervek szerint a szocialisták így próbálnák elérni, hogy a többi balos párt is beálljon egy ember mögé. Aki ugyanis részt vesz az előválasztáson, az előre aláírná, hogy a végső győztest fogja támogatni.

Tóth Bertalan MSZP-elnök és Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök, zuglói polgármester szeptemberben be is jelentette, hogy az idén lebonyolítanák a dolgot. Részleteket ugyanakkor egyelőre nem tudunk az előválasztásról. Mennyi ideig tartana? Milyen csatornákon szavazhatnának az emberek? Hogy lehet jelöltet állítani? Ki számolja a szavazatokat? Mekkora részvétel esetén legitim? Hogy lehet megakadályozni a fideszesek befolyásolási kísérleteit?

A szocialistáktól erre rendre azt a választ kaptuk, hogy a pontos részletszabályokról közösen döntenének majd azokkal a pártokkal, szervezetekkel, amelyek részt vesznek az előválasztásban, nincs semmi kőbe vésve. Az MSZP és a Párbeszéd mellett erre a DK hajlik, az LMP és a Momentum nem, a Jobbikot nem is hívták.

Az előválasztási tervekről érdemes azt tudni, hogy az előző ciklusban ezt az ötletet már többen, több pártból bedobták az előző ciklusban is. Akkor azt a címet adtuk a cikkünknek: Nem lesz itt előválasztás, ez nem Amerika!

Nagyon valószínű, hogy most is így alakul ez a történet. Nevek mindenesetre már elkezdtek keringeni:

A Puzsér-projekt

Az MSZP–Párbeszéd–DK-s előválasztás-koncepcióval párhuzamosan egy másik ellenzéki tervet is kovácsoltak: a Puzsér Róbert-projektet. A sarkos kijelentéseiről ismert egykori Hír TV-s műsorvezető, közíró már korábban pedzegette, szerdán pedig nyilvánvalóvá is tette, hogy elindul a főpolgármesteri posztért.

Puzsér a bejelentkező közleményében és videójában jelezte, hogy a „Sétáló Budapest" koncepcióval hívja ki Tarlóst, vagyis hogy legyen Budapest belső városrésze összefüggően besétálható és teljesen autómentes". A közleményében előre rögzíti nem mellékesen, hogy független jelöltként indul, nem lesz egyik párt jelöltje sem, de számít minden párt támogatására.

A megjegyzés nem véletlen, mert úgy tudjuk, a háttérben az LMP és a Jobbik egyes vezetői is látnak fantáziát Puzsér támogatásában. Ungár Péter LMP-s képviselő az ATV-ben szerda este azt mondta, hogy az előválasztást, Horváth Csaba és Karácsony Gergely jelöltségét nem támogatná az LMP, Puzsér Róbert programját viszont meg fogják vitatni párton belül.

A Jobbikban Sneider Tamásék, úgy tudjuk, szintén támogathatónak tartják Puzsért, és nem mellékesen Puzsér támogatása fontos állomása lenne a Jobbik és az LMP közeledésének. Bár egyelőre semmilyen nyilatkozat nem volt erről, a Jobbik-frakcióból kizárt Volner János egy Facebook-posztjában céloz arra, hogy Sneider és a frakcióvezető Gyöngyösi Márton fantáziát lát Puzsérban. Volner Sneidernek és Gyöngyösinek címezve ezt írta: Nincs valami mondanivalótok? Most mi lesz az újabb hazugság? Hogy Puzsért is Dúró Dóra hozta a Jobbikba, ezért lesz belőle a baloldallal közös főpolgármester-jelölt? Teljesen hülyének néztek mindenkit?"

A Momentumot is megkérdeztük, adott esetben támogatnák-e Puzsér indulását. A párt azt írta: Puzsér Róbert támogatásában nem gondolkodik a Momentum."

A Kétfarkú Kutya Párt azt írta Puzsér támogatásáról, hogy alapvetően szimpatikus ez a zöld program, de mi azért radikálisabb megoldásokban gondolkodunk."

Puzsér nem indulna az előválasztáson

A dolog tehát úgy áll, hogy az ellenzék egyik fele (MSZP–DK–Párbeszéd) előválasztáson döntene a megfelelő jelöltről, míg a másik fele (LMP–Jobbik) inkább arra hajlik, hogy a független Puzsér mögé állna be, ha jól sül el a most indított kampánya. A Momentum kivár, a Kétfarkú Kutya Párt egyelőre nem állított jelöltet.

A két párhuzamosan futó sín persze találkozhatna, ha Puzsér elindulna a szocialisták előválasztásán (Molnár Zsolt az újságírói kérdésre úgy felelt, hogy akár Puzsért is tudnák támogatni, ha ő nyerné), erre azonban nem sok esély van. Puzsér azt mondta erről az Indexnek, hogy

az MSZP és a DK ezt az előválasztást minden választás előtt felveti. Eddig egyet sem tudtak megrendezni. Egy előválasztást sem tudnak lebonyolítani, de Budapestet azért elvezetnék. Az egész egy komédia.

Puzsér azért nem venne részt egy előválasztásban, mert szerinte semmi értelme, „nem lehet kiszűrni a fideszes trollokat. Az előválasztás csak annyit jelentene, hogy Habony Árpád választja majd ki az ellenzéki jelöltet. Gondolom ezért is olyan népszerű ötlet ez sokaknál."

Nagyjából egy évvel az önkormányzati választások előtt tehát nemhogy az ellenzék potens jelöltjének nevét nem tudjuk, hanem azt sem, milyen felállásban indulnak a pártok a választásokon.

(Borítókép: Tarlós István Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette be újraindulási szándékát a budapesti városházán 2018. október 10-én. Fotó: Huszti István/Index)

Rovatok