Index Vakbarát Hírportál

KDNP: A hajléktalanokat érintő módosítás célja a gondoskodás

2018. október 15., hétfő 11:20

A hajléktalanokról való gondoskodást, a velük való törődést nevezte a közterület-használatot érintően hétfőn életbe lépő változtatások elsődleges céljának Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint többször megírtuk, ma lép hatályba az utcán élést tiltó törvénycsomag, ami a hajléktalanokat közmunkával és elzárással fenyegeti, ha háromszori felszólítás után sem vonul be szállóra.

A kormánypárti politikus szerint szeretnék a hajléktalanokat és közrendet is védeni.

Közeledik a téli időszak, és nem emberhez méltó az utcán életvitelszerűen tartózkodni. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy emberhez méltó módon körülményeket biztosítsanak a hajléktalanok számára.

Juhász Hajnalka szerint segíteni, nem pedig büntetni szeretnék ezeket az embereket. Megismételte a korábbi kormánypárti nyilatkozatokat, miszerint  a hajléktalanellátás felkészült a változásokra, több mint 19 ezer férőhely áll rendelkezésre; ágyak, tisztálkodási, mosási lehetőségek, egészségügyi szolgáltatások várják a fedél nélküli embereket.

Ennek némileg ellentmond a Menhely Alapítvány módszertani munkatársának ma megjelent interjúja, amiben azt mondja, nagyon nehezen lehet kikalkulálni, mennyi férőhelyre lenne szükség. Azt gondolja, hogy a jelenleginél jóval több férőhelyre lenne szükség ahhoz a szolgáltatási szinthez, amivel a jogszabály megalkotói számoltak. Véleménye szerint ezért sem jó eszköz a hajléktalanság felszámolására a szankcionálás. Az interjút itt olvashatják el.

Rovatok