Index Vakbarát Hírportál

Kövér Orbán-idézetek miatt kizárta az LMP tagjait a parlament üléséről

2018. október 15., hétfő 14:02

Ungár Péter LMP-s képviselő napirend előtti felszólalása a tandíjról szólt a parlamentben. Frakciótársai eközben Orbán Viktor-idézeteket tartottak fel, mire Kövér László kitiltotta őket az országgyűlés mai üléséről. Kövér azt mondta, hogy a házszabály értelmében Ungárnak kérvényeznie kellett volna a házbizottságnál, hogy szemléltető eszközt kíván igénybe venni a felszólalásához. (A kormány terveiről itt írtunk részletesen.)

Mivel ezt Ungár nem tette meg, Kövér háromszor felszólította, hogy kérje meg párttársait a táblák levételére. Az LMP-s képviselő ezt nem tette meg, ezért Kövér bejelentette a kitiltást, amelynek értelmében az érintett politikusok (Szabó Szabolcs, Demeter Márta, Keresztes László Lóránt, Horn Krisztina) nem szólalhatnak fel a mai ülésen, és a tiszteletdíjukat sem kapják meg. 

Ungár a felszólalásban elmondta, hogy a Fidesz minden mindenféle álszót talál ki a tandíjra, "hívhatják Gizi néninek is" de attól a tandíj és még tandíj marad. A politikus szerint a Fidesz mostani tervei "egyértelműen arra irányulnak, hogy a diákok ne tudjanak szerveződni, ne legyen annyi lehetőségük, mint egy egyetemen szerveződő pártnak, a Fidesznek volt". 

Ungár arról is beszélt, hogy ha fideszes alapítók nem tanulhattak volna ingyen, nem járhattak volna szakkollégiumba, akkor ma nem Orbán Viktornak, Áder Jánosnak és Kövér Lászlónak hívnák a legfőbb közjogi méltóságokat. 

Kormányoldalról Rétvári Bence válaszolt. Szerinte a kormány nem tervez tandíjat bevezetni, a 2010 előtti, oktatásról szóló Orbán-idézeteket továbbra is tartják. A jobbikos felszólaló is a tandíjjal foglalkozott, amire Rétvári Bence úgy reagált, hogy "koordinált a parlamenti munkájuk, ez látható". 

A jelenet videón: 

Ezek az idézetek szerepeltek a táblákon

„A tandíj mellőzésével is lehet fejleszteni az egyetemek és főiskolák működését.” - Orbán Viktor (2008. március)

„A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.„ - Orbán Viktor (2012. július)

„Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt.” - Orbán Viktor (2008. Február)

„Beszéljünk ismét egyenesen. A tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről.” - Orbán Viktor (2008. Február)

„Sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét." - Orbán Viktor (2008. Február)

Szintén napirend előtt Burány Sándor bejelentette, hogy a Párbeszéd Alkotmánybírósághoz fordul a hajléktalan emberek ingóságainak védelme érdekében. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pedig arról beszélt, hogy a lakáskasszák állami támogatásának megvonásával a Fidesz ismét azt a társadalomfilozófiát próbálja érvényesíteni, hogy több jusson annak, akinek alapból több van. 

Rovatok