Index Vakbarát Hírportál

Titkolja a HM, mire használják a "nem kormánygépeket"

2018. október 15., hétfő 08:53

Első próbálkozásra mellébeszélt, másodikra pedig megtagadta a válaszadást a Honvédelmi Minisztérium (HM) a hvg.hu adatigénylésére, amelyben azt próbálta a lap megtudni, hogy megérkezésük óta hányszor és milyen célokra használta a magyar honvédség azt a két Airbus A319-es, illetve Dassault Falcon 7X repülőgépet, amelyek beszerzéséről még decemberben adtak hírt, majd februárban, illetve augusztusban érkeztek meg.

A hvg.hu szeptember elején érdeklődött a HM-nél, hogy megérkezésük óta hányszor és milyen célokra használta a Magyar Honvédség a két Airbus 319-est, illetve a Dassault Falcon 7X -et. Három nappal későbbi válaszukban azonban a kérdésre nem válaszoltak, így a lap újra érdeklődött. A HM új válaszában azt írta, hogy „a repülőgépeknek a Magyar Honvédség érdekében végzett szállítási, repülési adatai a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 38. § (7) bekezdése alapján nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak”.

A hatályos Infotörvény szerint más törvény nemzetbiztonsági vagy honvédelmi érdekből előírhatja ugyan egyes adatok megismerhetőségiének korlátozását; a korlátozás arányossága azonban kérdéses: mivel a honvédség működésébe gyakorlatilag minden tevékenység beleérthető, így erre hivatkozva minden, a honvédséggel kapcsolatos információt el lehet zárni a nyilvánosság elől. 

Rovatok