Index Vakbarát Hírportál

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt

2018. október 16., kedd 12:11 | aznap frissítve

Elmarasztalta Magyarországot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt, írja az MTI.

A Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. a magyarországi tankönyvkiadás- és forgalmazás 2011-es, illetve 2012-es centralizálása miatt fordultak a törvényszékhez. A bíróság kimondta: a hatóságok megsértették több, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cég jogait. 

Az EJEB álláspontja szerint az átalakítás tisztességtelen terheket rótt az érintett vállalatokra, megfosztotta őket korábbi vevőkörüktől, a változtatások pedig gyakorlatilag monopolpiac kialakulásához vezettek az iskolai tankönyvellátásban.

Az elsőfokú ítélet szerint a hatóságok ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magántulajdon védelméről szóló cikkét.

A kb. 14 milliárdos összforgalmú magyar tankönyvpiac korábban magáncégek érdekeltségébe tartozott. A kormány 2010 után azzal az indokkal avatkozott be a piaci viszonyokba, hogy az  1,3 millió diák közül 700 ezer tankönyveit az állam fizeti, az árak azonban túl magasak és a biztosnak számító piacon magáncégek szereznek indokolatlanul magas profitot. 

Először a  tankönyvterjesztést államosították. A könyvek eljuttatásának feladatát egy állami cég (Kello) kapta meg, ez azonban az első évben képtelen volt megfelelni a feladatnak, egy időre összeomlott a tankönyvrendelési rendszer. A következő lépés a  köznevelési tankönyvfejlesztés és tankönyv-előállítás központosítása volt. Az állami tulajdonba került iskolák ezután már csak a  két államosított kiadó által gondozott könyveket rendelték meg, a magánkiadók legfeljebb az egyházi és az alapítványi iskolák szűkös piacán maradhattak fenn.  

Hegedűs István  tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos 2014-ben az Indexen nyílt levélben válaszolt Reményfy Tamásnak, a Mozaik Kiadó vezetőjének. Ebben az írta: "senki nem szereti, ha jól menő vállalkozásának megváltoznak a körülményei. Ön sem. Megértem", de az állam "a kiadója bevételének kb. 60 %-át a tankönyvtámogatáson keresztül a költségvetésből finanszírozta".

Rovatok