Index Vakbarát Hírportál

Horváth Ildikó tüdőgyógyász lett az új egészségügyi államtitkár

2018. október 16., kedd 11:06 | aznap frissítve

Horváth Ildikó tüdőgyógyászt, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet orvosigazgatóját nevezte ki egészségügyért felelős államtitkárnak az államfő.

A parlamentben kedden felolvasták Áder János átiratát, miszerint a köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára október 16-ától kinevezte Horváth Ildikót az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárává.

Horváth Ildikó professzor a Semmelweis Egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját. Ezután a Magyar Tudományos Akadémián kezdett el dolgozni kutatóként. Három évig a National Institutes of Health (Bethesda, USA), pár évvel később pedig az Imperial College vendégkutatója volt.

Megszerezte az orvostudomány kandidátusa, majd az MTA doktora címet. Volt a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatója. Horváth Ildikó 2010 után az akkor még Réthelyi Miklós által vezetett Nemzeti Erőforrások Minisztériumába került, ahol az egészségpolitikai főosztályt vezette. Részt vett a nemdohányzók védelméről szóló törvény előkészítésében és kidolgozásában. 2014-től a Korányi Intézetben lett osztályvezető, főigazgató helyettes, majd orvosigazgató. 

Mint megírtuk: Nagy Anikó eddigi államtitkár alig négy hónap után maga távozott Kásler Miklós minisztériumából. Az erről megjelent elemzések szerint több konfliktus volt közöttük. Nagy Anikó ismét gyermekgyógyászként szeretne dolgozni, és főigazgatóként térne vissza a Heim Pál gyermekkórházba. 

(Borítókép:  Gulyás Gergely a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Horváth Ildikó orvosigazgató kézfertőtlenítőt használ az Egészséges Budapest Program részeként az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetet érintő egészségügyi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztató utáni bejáráson 2018. január 23-án. - fotó : Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok