Index Vakbarát Hírportál

Többet költ az állam a külföldi diákok támogatására, mint a magyarokra

2018. október 18., csütörtök 10:32

A magyar kormány 5,5 milliárddal támogatta a nálunk tanuló, nagyjából ötezer külföldi diák tanulmányait a 2017/2018-as őszi féléven a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében, írja a G7.hu. Ez egyébként az itt tanuló külföldi diákok hatoda. 

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal nálunk tanuló diákok tandíját a magyar állam állja, de emellett ingyenes kollégiumi ellátást is kapnak, vagy havi 40 ezer forintos lakhatási támogatást választhatnak. A megélhetési költségekre is kapnak havi 40 ezer forintot, ingyenes egészségügyi biztosításhoz is jutnak, és kapnak kiegészítő, évi 65 ezer forintos egészségügyi biztosítást is.

A lap úgy kalkulálta, egy diák így 1,8 millióba kerülhet évente, és a jelenlegi ösztöndíjas szám alapján 10 milliárd forintnál is többe kerülhet idén a Stipendium Hungaricum program. Ez azért jelentős tétel, mert a 2018-as költségvetési törvény szerint a kormány az az egyetemek és főiskolákra 306 milliárdot költenek. 

Egy magyar diákra 230-800 ezer forintot szán a magyar állam évente, vagyis átlagosan évi körülbelül 0,5 millió forintot, míg a harmadik országból érkező ösztöndíjasokra a lap számításai szerint 1,8 milliót.

A legtöbben egyébként Pakisztánból, Szíriából, Jordániából és Nigériából jelentkeztek a helyekre. 

Rovatok