Index Vakbarát Hírportál

Megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

2018. október 19., péntek 06:43

Minden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma - derül ki egy jogszabály-tervezetből, amelyet a Népszava szerzett meg.

Egy hamarosan a parlament elé kerülő salátatörvény egyik pontja ugyanis úgy szól: a jövőben "közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás." Ez azt jelenti: az intézményekben ma elérhető összes fizetős szolgáltatást meg kell szüntetni.

Most például az egyágyas szobáért, leletmásolatért, vagy olyan ellátásért is kérhetnek pénzt az intézmények, amelyet egyébként a biztosító nem fizet. Nem ritka, hogy például a testsúlycsökkentő műtétekre a kórház orvosa bérli saját intézménye műtőjét. Az állami kórházak a bevételeik 5-10 százalékát a magánegészségügyi szolgáltatásokból szerzik.

A Népszavában nem szólal meg az Emmi, de a Magyar Hírlapnak adott interjújában Kásler Miklós Emmi-miniszter céloz arra, hogy ilyesmire készül.

A kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet. Mi ellenezzük a fizetős egészségügyi ellátás beemelését a közegészségügybe.

"Mi nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen. Ezért a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető ellátások körét" - mondta Kásler.

A fizetős szolgáltatásoknak pedig a magánkórházakban van a helye.

Kásler szerint meg kell határozni, kik dolgoznak a magánellátásban, és a tevékenységüket pontosan hol végzik, pontosan mit csinálnak. "Felmerül az a kérdés is, hogy, ha valaki a magán- és az állami szférában egyaránt praktizál, akkor a munkaideje hogyan alakul, van-e átfedés a kettő között."

Nem véletlen az sem, hogy Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár is erről a témáról beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban. Azt mondta, "egyértelmű politikai felhatalmazás van" a köz- és magánegészségügy ellátására. "Fontos az átláthatóság, a tiszta szereposztás."

Kásler ugyanebben az interjúban beszél arról is, hogy azért választotta Horváth Ildikót az egészségügyi államtitkárának, mert "a népegészségügy szakértője. Értékítélete és etikai viszonyai a legfelsőbb emberi minőséget képviselik." Az csak "találgatás, fikció, az események tudatos elferdítése", hogy ne lett volna gördülékeny a kommunikációja Nagy Anikó távozó egészségügyi államtitkárral. De a valós okot nem árulja el.

Szintén az interjúban, egy sokadik kérdésre derül ki két intézményvezetői kinevezés a kulturális területen. Az Operettszínház élére Kiss B. Attila, a Pesti Magyar Színház vezetésére pedig Zalán János került.

(Borítókép: Egyágyas vip-szoba az Uzsoki utcai kórházban 2013-ban - fotó:  Kovács Attila / MTI)

Rovatok