Index Vakbarát Hírportál

Október 23-i programok Orbán Viktortól a diktatúráig

2018. október 23., kedd 06:56 | aznap frissítve

Október 23-án számos program segíti az állampolgárokat, hogy megtudják a politikusoktól, valójában mit is jelentettek az 1956-os események. A szervezés nehézsége, hogy a megemlékezések délután három és öt közt kulminálnak, így személyesen nem tudhatjuk meg egyszerre az összes fellépőtől, hogy valójában ők 1956 örökösei. (Azaz, ha az Indexet olvassák, akkor megtudhatják.)

Budapesten az alábbi programok közül válogathat.

9 óra. Ünnepélyes zászlófelvonás. A legelkötelezettebb megemlékezők a Kossuth téren kezdhetik a napot, majd meglátogathatják a koronát, amely délután ötig várja a kedves látogatókat.

15 óra. Orbán Viktor beszéde  a Terror Háza múzeumnál. A programokat a miniszterelnök kezdi. Beszéde tavaly is számos érdekességet tartalmazott, mert kiállt például a magát 56-os hősnek füllentő Dózsa László mellett, noha akkor már nyilvánvaló volt, hogy Pruck Pál szerepel a kormány plakátjain.

15 óra. Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése. A Jobbikból kivált csoport rászervezte megemlékezését Orbán Viktorra. Ők a Corvin közben emlékeznek meg 56 antikommunista vonatkozásairól. Köszöntőt mond Kovács Attila református lelkipásztor.

15:30 A Jobbik is a kommunisták ellen tüntet ezen a napon, igaz eseményük szerint a kommunistákat ezúttal a kormánypárt jelenti. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete előtt "a korrupt, urizáló és bolsevik módszerekkel kormányzó Fidesz" lesz a téma. Felszólal Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, Stummer János, a Jobbik alelnöke, Murányi Levente, '56-os szabadságharcos és Gulyás Balázs, független publicista.

15:45. Közös Ellenzéki Tüntetés. A Bem József téren kezdődő majdnem all stars tüntetés tematikája a diktatúra elleni harc. Beszédet mond Hadházy Ákos (független), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Harangozó Tamás (MSZP), Jávor Benedek (Párbeszéd), Ráczné Földi Judit (DK),  Donáth Anna Júlia (Momentum), Dr. Lengyel Róbert (Siófok), Tarnay Kristóf Ábel (Szegedi Civil Háló), Lukácsi Katalin (volt KDNP-tag) és Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere.

17:30. STOP Tandíj! - Fáklyás felvonulás a jövőért. Az összes eddigi megemlékezés résztvevője odaér a Szent Gellért térre, ahol Puzsér Róbert az LMP-vel a tandíjmentes oktatásért tüntet a forradalom kapcsán. A menet fáklyákkal vonul a Corvinus elé, ahol hatkor órakor demonstráció keretében "szembesítik a Fideszt Orbán Viktor legsúlyosabb hazugságával: 10 évvel ezelőtt még tandíjmentes országot ígért, kormányon viszont elveszi a fiataloktól a tanulás lehetőségét."

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)

Rovatok