Index Vakbarát Hírportál

Sok eső várható a Duna vízgyűjtő területén

2018. október 26., péntek 18:19

A Duna vízgyűjtő területének térségében jelentősebb mennyiségű eső várható - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Az előrejelzés szerint a következő napokban az Alpok térségében egy markáns hidegfront és egy mediterrán ciklon hatására helyenként akár 300 milliméternél is több csapadék hullhat. Ez egyfelől jó hír, hiszen az elmúlt időszak szárazsága miatt nagyon hiányzott már ez a csapadékmennyiség a folyók vízgyűjtőiről. Előreláthatóan a Duna vízszintje is emelkedik.

Másfelől a rövid idő alatt lehulló sok csapadék nagy gondokat, villámárvizeket és esetleg csuszamlásokat okoz. Erre figyelmeztetnek a nemzeti meteorológiai szolgálatok: Olaszország északi régióiban elsőfokú, Ausztria déli részén másodfokú, Svájcban több helyen harmadfokú figyelmeztetés van érvényben az eső miatt.

Magyarországon azonban kedd reggelig várhatóan mindössze 4 és 20 milliméter között alakul majd a lehullott csapadék mennyisége, főként az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza közén lehet 10 milliméternél több esőre számítani.

Rovatok