Index Vakbarát Hírportál

Döntött a parlament: gyanúsított lesz a fideszes Simonka György

2018. október 29., hétfő 14:33

Felfüggesztette a parlament Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A parlament hétfői ülésén egyhangúlag, 163 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött erről. Simonkát tehát ki tudja hallgatni gyanúsítottként az ügyészség.

Közvádas ügyek miatt kérte a legfőbb ügyész Simonka mentelmi jogának felfüggesztését – mondta a parlament hétfői ülésén Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke. „A legfőbb ügyész alaposnak gondolja a gyanút" – mondta Hargitai.

A bizottság egyhangúlag javasolta a mentelmi jog felfüggesztését, folytatva a gyakorlatot, amely szerint közvádas ügyekben a parlament kiadja a képviselő mentelmi jogát. A parlament egyhangúlag támogatta a mentelmi jog felfüggesztését, 163 igen szavazattal ellenszavazat nélkül.

Az ülésteremben jelen volt Simonka György is, aki Kövér László házelnök kérdésére jelezte, nem kíván felszólalni.

Később a Facebook-oldalán Simonka azt írta, hogy meg akarja védeni az igazát, azonnal jelentkezett is a hatóságoknál:

készen állok arra, hogy megjelenjek és minden kérdésre válaszoljak. Természetes, hogy az általam egyébként nagyon fontosnak tartott és tisztelt sajtó útján nem kívánok e tekintetben semminemű üzenetet közvetíteni.

Költségvetési csalás, vesztegetés és egyéb bűncselekmények

A legfőbb ügyész október közepén kérte a mentelmi jog felfüggesztését, mert csak így tudják kihallgatni gyanúsítottként a politikust.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben, amelyben Simonka is érintett lehet .

A gyanú szerint a fideszes politikus EU-s és állami támogatásokból jogtalan vagyoni haszonhoz próbált jutni zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken és csoportokon keresztül. A korábbi ügyészségi közlemény szerint Simonka tudta, hogy jelentős méretű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és emiatt olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, hogy csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást.

Simonka és bűntársai a gyanú szerint felülárazták a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket, ezzel próbáltak minél nagyobb támogatási pénzhez jutni. Az ingatlanokat áron alul vették meg, aztán ezeket minimális fejlesztés után, fiktív értékbecsléssel jelezték az elismerési terveikben. A beszerzett eszközök többsége használtan érkezett hozzájuk, és a valóságban csak a töredékét érték annak, amennyi pénzt ezekre Simonka és társai igényeltek.

45 százalékot kért vissza

Ami ennél is durvább:

SIMONKA KIKÖTÖTTE, HOGY EGYES BERUHÁZÁSOKON DOLGOZÓ CÉGEK A FELÜLÁRAZOTT VÁLLALKOZÓI DÍJ KOMOLY RÉSZÉT – ÁLTALÁBAN 45%-OT – KÉSZPÉNZBEN FIZESSÉK VISSZA NEKI.

Az eddigi adatok szerint Simonkáék 1,4 milliárd forint vagyoni kárt okoztak. A fenti cselekmények az ügyészség szerint

A parlament mostani döntése alapján nincs már jogi akadálya annak, hogy gyanúsítottként hallgassák ki a fideszes képviselőt.

Az MSZP már S. Györgynek nevezi

Az MSZP egy viccelődő közleményben reagált a parlamenti döntésre:

Az ügyészség által súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított S. Györgyre (nem a Soros) hasonlító férfit látták többen kószálni Budapest belvárosában, ezért tájékoztatjuk a rendőrséget, hogy az illető személyt Budapesten, a Kossuth tér 1-3 alatt tudják őrizetbe venni.

A Liberálisok azt írták: "Simonka György korrupciós botránya nem egyedi eset a Fideszben, Orbán Viktor pártja rendszerszinten csapolja meg az uniós forrásokat a magyar emberek kárára. (...) Mengyi Roland és Simonka György ellen vélhetően csak a kormánypárt belső harcai miatt kezdődhetett meg most az eljárás, de félő, hogy a korrupcióra épülő Orbán-rendszer többi haszonélvezője továbbra is szabadon és zavartalanul károsíthatja meg a magyar embereket. A Liberálisok szerint éppen ezért lenne fontos, hogy Magyarország minél előbb csatlakozzon az Európai Ügyészséghez."

A Momentum időközit szeretne

A Momentum a közleményében azt írta: "bár számunkra nyilvánvaló, hogy a Fidesz vezetését nem Simonka lopása zavarja, hanem valamilyen belső leszámolás zajlik, a végeredmény ugyanaz:

a Fidesz egyik egyéni országgyűlési képviselője elveszítette minden alapját a választókörzet választóinak képviseletére.

Ezért a Momentum időközi választást követel a Békés megyei 4-es számú OEVK-ban. "Egy ellenzéki győzelemmel lebontható a Fidesz kétharmada. A Momentum továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a választókörzetben egy integratív ellenzéki jelöltnek kell indulnia a Fidesz jelöltje ellen, így várja a választ a többi ellenzéki párt vezetésétől" - írta a párt elnökségi tagja, Buzinkay György.

Rovatok