Index Vakbarát Hírportál

Nem kapott nyomravezetői díjat a móri gyilkos lebuktatója, és még neki kell fizetnie

2018. október 31., szerda 08:16 | aznap frissítve

Az amatőr hadtörténész Szebenyi Istvánnak nagyon fontos szerepe volt a móri mészárlás valódi elkövetőinek lebuktatásában, mégsem kapta meg a 25 millió forintos nyomravezetői díjat, sőt, 180 ezer forintot követel tőle a végrehajtó, írja a Blikk.

2002-ben a móri Erste Bankban nyolc emberéletet követelő bankrablás történt. A rendőrség két embert fogott el, akikről aztán kiderült, hogy semmi közük a brutális mészárlással járó bankrabláshoz.

A valódi tetteseket azután sikerült kézre keríteni, hogy Szebenyi István amatőr hadtörténész  2006. október 3-án a Tatabányát Tarjánnal összekötő út menti erdőben fémkeresőjével egy földbe ásott hátizsákot talált. 

A hátizsákban egy Skorpió géppisztoly válltámasza volt. Szebenyi ezt megmutatta a rendőröknek. A hátizsákról és a benne lévő tárgyakról vett DNS-minták vezették el a nyomozókat először Nagy Lászlóhoz, akié a táska volt, majd elkapták a társát, Weiszdorn Róbertet is. „Ha én akkor nem találom meg az erdőben ezeket a tárgyakat, a rendőrség még ma sem tudná, kik a magyar kriminalisztika legbrutálisabb bűncselekményének elkövetői" – mondta a Blikknek Szebenyi. 

A nyomravezetőnek járó 25 millió forintot azonban nem kapta meg a férfi, mivel a rendőrségi felhívás úgy volt megfogalmazva, hogy a pénz annak jár, aki megnevezi az elkövetőt vagy annak pontos címét. A férfi kártérítési pert indított, de ezt elveszítette, így most a végrehajtók 180 ezer forintot követelnek tőle perköltség címén.

A helyzet fonákságát mutatja, hogy annak az embernek nem kellett visszafizetnie a 25 millió forintot, aki korábban Kaiser Edét nevezte meg tettesként, majd kiderült, hogy neki semmi köze nincs a móri bankrabláshoz.  

Rovatok