Index Vakbarát Hírportál

Tortával ünneplik a budapesti állatkertben az egyéves kiselefántot

2018. november 4., vasárnap 10:49

Ma délelőtt 11 órakor köszöntik fel a budapesti állatkertben Arunt, a kiselefántot egyéves születésnapja alkalmából. Arun születésnapja ugyan jövő csütörtökre esne, de az állatkertben úgy gondolták, érdemes már most hétvégén felköszönteni őt, hogy a szülinapi ünneplés a mostani hosszú hétvégére, és ezzel együtt az őszi iskolai szünethez kapcsolódó programok és kedvezmények időszakára essen. 

Arun születéséről  anno a sajtó is beszámolt, majd az állatkert részletesen hírt adott a kiselefánt mindennapjairól, életének fontosabb állomásairól:

Arun amúgy elvált szülők gyermeke, édesapja, Assam különél a kiselefánt anyukájától, Angele-től. Ez elefántéknál normális. Az elefántcsordában ugyanis csak a borjak között vannak hímek, a kifejlett elefántok azonban egy csordán belül mindig nőstény állatok.

A férfielefántok magányosan járnak, és csak akkor találkoznak a nőstényekkel, amikor eljött a szeretkezés ideje.

Assam egyébként az elefántok körében szokatlan módon eléggé nyugodt természetű apuka, és amíg csak egy kiselefántja volt, gyakran össze is engedték őket az állatkert gondozó, de most, hogy Arun nővére már alig kisebb az anyaállatnál, és van egy újabb kiselefánt is, senki nem szeretne balhét, úgyhogy inkább nem eresztik őket össze. 

A családban egyértelműen Angele a domináns nő, bár már Arun nővére is felnőtt. Mivel Angele számára most a legkisebb elefánt, Arun a legfontosabb, ezért amikor esznek, az elsőbbség mindig az anyáé és a legkisebb kölyöké. Arun nővérének ez nem mindig tetszik, vannak ebből súrlódások néha. Na de melyik családban nincsenek? - tehetné fel a kérdést Arun anyja, ha tudna beszélni.

De Arun anyja nem tud beszélni, mert elefánt. És az elefántok - bármennyire is fájdalmas hír ez nekünk, állatbarátoknak - nem tudnak beszélni. 

(Borítókép: Asha, a nőstény elefántborjú (b) anyja, Angele és öccse, a 2017 novemberében született Arun társaságában a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2018. február 14-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok