Index Vakbarát Hírportál

A Momentum nem támogatja Puzsért, mert csak több szavazót hoz Tarlósnak

2018. november 6., kedd 09:51 | aznap frissítve

A Momentum az EP-választáson önállóan indul, az önkormányzati választáson mindenkivel hajlandó együttműködni a Fidesz ellen, Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségét viszont nem támogatja a párt. Ezekről beszélt Fekete-Győr András pártelnök kedden a Népszavának.

Nagyon sok mindenkivel beszélgettem Puzsérról, és megdöbbenésemre a többség azt mondta, hogy akkor inkább Tarlós Istvánra szavaznak. Nem vagyunk hülyék, nem támogathatunk egy olyan jelöltet, aki Tarlósnak még több szavazót hozna.

Fekete-Győr tehát most nyilvánvalóvá tette, hogy hiába állt ki pár momentumos úgymond magánemberként Puzsér indulása mellett, a párt elutasítja azt.

Puzsér kampányfőnöke például az a Zaránd Péter lett , aki tavaly még a Momentum kampányfőnöke volt, és jelenleg is tagja a pártnak. De kiállt Puzsér mellett egy  publicisztikában  Soproni Tamás volt alelnök, illetve a momentumos Szarvas Koppány Bendegúz is egy vele szimpatizáló  cikket publikált. Ők ezek szerint kisebbségben vannak a Momentumban.  A pártelnök azt is mondta, hogy a Momentum már keresi a megfelelő főpolgármester-jelöltet, de neveket nem árult el.

Fekete-Győr az interjúban az önkormányzati választásról azt is mondta, hogy „mindenkivel hajlandóak leszünk együttműködni", de elég az EP-választás után megegyezni. A jelenlegi együttműködést azonban nehezítik a pártok belső botrányai.

Nem tudom, hogy eszik-e vagy isszák-e most az LMP-t, és a Jobbikról is nehezen tudom eldönteni. Hadházy Ákossal és Szél Bernadett-tel nagyon szeretünk együtt dolgozni, ők azonban otthagyták az LMP-t.

A Momentum önállóan indul az EP-választásona listavezetőt előreláthatóan december 22-én választják meg. „A Momentum ugyanakkor nem fogja azt a gyakorlatot folytatni, amelyet a többi párt csinál, miszerint az EP-be csak a leprásokat küldik ki, akikkel nem akarnak itthon dolgozni."

Puzsér: Nevezzék meg, ha van jobb jelöltjük!

Puzsér Róbert úgy reagált az Indexnek a nyilatkozatra, hogy annak ellenére, hogy Fekete-Győr András egyes ismerőseinek nem tetszik a jelöltsége, sok támogatást kapott már a momentumosokról.

Puzsér szerint ha a Momentum van jobb elképzelése, van jobb jelöltje, "nevezzék meg, állítsák ki, mérjék meg", ezáltal szerinte csak gazdagabb lesz a képviseleti demokrácia.

Viszont ha beállnak a régi baloldal mögé, egyértelmű állásfoglalás lesz, szövetségre lépnek azzal, amit leváltani jöttek.

Puzsér most úgy látja, az egész játék arra mehet ki, hogy a Momentum vezetése leseftelje az MSZP-vel, "a volt állampárttal" a kerületeket,  és ebben az esetben "a Momentum lesz az új Párbeszéd". "Ezen az úton láttuk végigmenni az SZDSZ-t és az Együttet" - mondta Puzsér.

Rovatok