Index Vakbarát Hírportál

Betiltaná a kormány a tüntetéseket az állami ünnepségek helyszínein

2018. november 7., szerda 13:42

Ne minősüljenek közterületnek az állami ünnepségek helyszínei - ezt javasolja Semjén Zsolt, akinek a törvénymódosítása lényegében betiltaná a tüntetések szervezését állami ünnepek előtt és alatt olyan helyszíneken, mint a Kossuth tér.

"A törvényjavaslat a nemzeti ünnepek, gyásznapok, emléknapok, illetve más (pl. vallási) ünnepek hagyományos állami, illetve önkormányzati helyszíneit az ünnepi esemény, valamint az arra való felkészülés időtartamára – a közterület-használat szempontjából – kiveszi a közterület fogalma alól." Ez áll Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvénymódosításának indokolásában, amely lényegében azt jelenti, hogy nem lehet majd tüntetni az állami ünnepségek helyszínén - ezt elsőként a Hvg.hu és a Zoom.huszúrta ki.

Semjén a településkép-védelmi törvényhez nyújtott be módosítót, amely a közterület-használatot szabályozza újra. Semjén módosítójának egyik legfontosabb következménye, hogy például március 15-én vagy október 23-án nem lehet azokra a helyszínekre majd demonstrációt bejelenteni, ahol állami ünnepségeket szerveznek.

A helyszínek a törvény által lefoglaltak lesznek az ünnepségek idejére

- áll az indokolásban. Az állami ünnepségek fővárosi helyszíneit a törvény sorolja fel, az önkormányzati helyszínek megállapítására pedig az önkormányzatoknak ad rendeletalkotási felhatalmazást.

Március 15-én például a következő helyszínekre nem lehet majd tüntetést bejelenteni:

Augusztus 20-án ezek nem minősülnek közterületnek:

Október 23-ai állami ünnepségekkel kapcsolatban pedig ezeken a helyeken nem lehet demonstrálni:

Mint látjuk, több olyan helyszín is a szabályozás alá esik, amelyet az egyes ellenzéki pártok előszeretettel választottak demonstrációra.

Például március 15-én a Szabad Sajtó úton a baloldal, október 23-án pedig a Jobbik a Magyar Rádiónál tüntetett. Ha a parlamenti Fidesz-KDNP-s kétharmad megszavazza a törvénymódosítást az ellenzék elesik ettől a lehetőségtől, új helyszíneket kell keresniük.

A javaslat nem is titkolja, hogy a célja, hogy "a törvénnyel kizárja azt a lehetőséget, hogy a nemzeti ünnepeken és hasonlóan fontos ünnepi alkalmakkor versengés alakuljon ki a közélet szereplői, pártok és civil szervezete között az érintett közterületek „lefoglalása” során."

A törvény felsorol még egyéb időpontokat és helyszíneket, ahol szintén nem lehet majd demonstrálni:

Bolsevik hatalomgyakorlásról, emberi jogsértésről beszél az ellenzék

Az ellenzéki pártok elfogadhatatlannak tartják a módosítást- 

A Jobbik "a bolsevik-típusú hatalomgyakorlás" újabb lépésének tartja Semjén Zsolt javaslatát- "A NER diktatúrája újabb szintet lép, s folyamatosan halad visszafelé az állampárti időskálán, már a '80-as éveket is maga mögött hagyva. Mi azonban már most jelezzük, nem fog menni, nem fogjuk hagyni! A nép nem betiltható, nem kitiltható!"

A Demokratikus Koalíció szerint "ez a gyülekezés jogának nyílt korlátozása, amivel a kormány alapvető emberi jogot sért." " A nemzeti ünnep egész Magyarországé, a magyar embereké, nem pedig Orbán Viktoré! Az európai magyarok nem fogják annyiban hagyni, hogy megfosszák őket alapvető jogaiktól, és korlátozzák őket abban, hogy méltó módon megemlékezhessenek a nemzeti ünnepekről."

Az MSZP szerint "a hatalom retteg az európai Magyarországot megálmodó emberek és az Európa-párti erők szövetségétől. Az MSZP, mint a legnagyobb Európa-párti erő mindent elkövet azért, hogy visszaadja a félelemmentes, demokratikus Magyarországot, visszaadja az alapvető emberi jogokat, visszaadja a gyülekezés szabadságát, visszaadja a független igazságszolgáltatást, és visszaadja az ellopott EU-s forrásokat is azoknak, akiket illet: a magyar embereknek!"

TASZ: Súlyos jogkorlátozást jelent

A TASZ a gyorselemzésében azt írta: "a tervezet elfogadása esetén súlyos jogkorlátozás valósulna meg. A gyülekezési szabadság ugyanis azt is jelenti, hogy egy demonstráció szervezője eldöntheti, hogy hol szeretne tüntetni. Ennek hiányában nem beszélhetünk a gyülekezési jog maradéktalan érvényesüléséről." 

A TASZ szerint "súlyos jogkorlátozást jelent, hogy a tervezetben foglaltak ellehetetlenítenék, hogy egy állami rendezvényről gyülekezési jogával élve fejezhesse ki bárki az ellenvéleményét. Alaptörvény-ellenes az is, hogy az önkormányzatok rendeleti úton vonhatják el a tüntetések helyszíneit."

(Borítókép: Ellenzéki tüntetés a Bem József téren, 2018. október 23-án. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok