Index Vakbarát Hírportál

A Gozsdu magánterület, maguk meg nem jöhetnek be, mondta a biztonsági őr

2018. november 7., szerda 18:45

Hangfelvételt hozott nyilvánosságra a Szabad a hang nevű szervezet, amelyet még október 26-án készítettek, amikor néhányan szerettek volna több száz sorstársukhoz hasonlóan végigmenni a Gozsdu udvaron, illetve meginni egy kávét. A békésen sétálgató kis csoportot azonban a biztonsági emberek nem engedték be, és távozásra szólították fel őket. A levél szerint a társaság bűne az, hogy "romák". 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A Gozsdu magánterület, maguk meg nem jöhetnek be, mondta a biztonsági őr

Vélhetően az volt a "bűnük", hogy romák.

493 · Nov 07, 2018 06:45pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az eset Kiss Márióval történt, aki közösségszervező Nyíregyházán, és egy konferencia után román és szlovák barátaival sétált arrafelé. A levél szerint „a Gozsdu biztonsági őre megtagadta a belépést az udvar területére. Nem indokolta, hogy miért, csak annyit mondott, hogy ez a köz számára megnyitott magánterület és jogában áll feltartóztatni őket. Márió és csapata (...) abban térhettek el az udvar közönségétől, hogy roma származásúak. Az alábbi hangfelvétel bizonyítja, hogy a társaság tagjai nem voltak ittas állapotban, nem viselkedtek provokatívan, sőt meglepően szelíden viselték a megalázó bánásmódot, és kiderül belőle, hogy a biztonsági őr nem adott elfogadható magyarázatot arra, hogy miért nem engedi be őket az udvarra”.

A hangfelvétel az alábbi videón hallható:

Kiss Márióék már megtették a bejelentést az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, és arra kérik az udvar üzemeltetőit, tulajdonosait, hogy a Gozsdu udvar hivatalos közleményben határolódjon el a romákat ért diszkriminációtól és adjon garanciákat arra, hogy a jövőben semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem fogja érni az udvarra betérő roma honfitársait. 

Hud’ár Zoltán is hallható a hangfelvételen. A csoltói Hud’ár magyar és történelem szakos tanár, korábban Csáky Pál, felvidéki magyar író, kereszténydemokrata európa parlamenti képviselő (Magyar Közösség Pártja) asszisztenseként dolgozott Brüsszelben.

(Borítókép: A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok