Index Vakbarát Hírportál

A kormány tudja, de nem árulja el, hogyan jött Magyarországra Gruevszki

2018. november 15., csütörtök 10:31

"A magyar állami hatóságoknak semmi köze nem volt ahhoz, hogy a volt macedón miniszterelnök az országát elhagyta" - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, amikor a Gruevszki-ügyről faggatták. Megismételte, hogy biztonsági okokból Budapesten hallgassák meg.

Gulyástól újra megkérdezték, hogy hogyan jutott be Gruevszki az országba,de Gulyás nem volt hajlandó erről információt adni. Csak megismételte a kormány korábbi közleményét. "Az a döntés született, hogy biztonsági okokból ne tranzitzónában hallgassák meg" - mondta.

Magyarország biztonságos országként tekint Macedóniára, ahol jogállam van. Akkor miért engedték be az országba? - kérdezte az egyik újságíró, de Gulyás megkerülte az érdemi válaszadást. "A Miniszterelnökség által kiadott közleményt tudom megerősíteni" -  mondta Gulyás. Szerinte a volt kormányfő kérelmét a menekültügyi hatóság feladata lesz elbírálni, ezért nem akar ő véleményt nyilvánítani ebben a kérdésben. 

Annyit azért Gulyás még elárult, hogy Gruevszki magyar külképviseleten nyilatkozott arról, hogy menedékjogot kér, de ez nem Macedóniában volt. Azt ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy szerbiai magyar külképviseleten kért-e menedékjogot a volt macedón kormányfő. 

Az Al-Dzszaría újságírója is Gruevszkiről próbálta faggatni Gulyást angolul, de a miniszter magyarul válaszolt és semmi többet nem mondott a témában.

Az RTL megkérdezte Gulyástól, hogy volt-e köze a magyar államnak ahhoz, hogy Gruevszki Magyarországra jött, de erre nem akart a miniszter válaszolni. Így arra a kérdésre sem adott Gulyás érdemi választ, hogy kinek az érdeke elhallgatni ezt az információt. 

Mielőtt a Gruevszki-ügyről kérdezték, Gulyás ezekről beszélt:

A bosnyák-horvát határon feszültség van, ezért a magyar kormány szerint aggasztó, hogy az ENSZ - név nélküli - migránskártyát bocsátott ki. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszeter szerint elfogadhatatlan, hogy ami az európai polgárok számára lehetetlen, azt az ENSZ és az EU lehetővé teszi. Ez szerinte veszélyt jelent a terror elleni, a pénzmosás és az emberkereskedelmi harcban. Ugyanakkor a kormány örül, hogy az EP többsége leszavazta a migráns vízumot, ezt a döntést üdvözli a kabinet - mondta a Kormányinfón Gulyás.

Öt százalékos a magyar gazdasági növekedés, ebben Magyarország a harmadik negyedévben a legsikeresebb európai országok közé tartozik - mondta Gulyás. Közölte, hogy hosszabb ideje 4 százalék fölötti növekedés, a hiánycél is tartható. Bezzeg a balliberális kormányok alatt 10 százalék körüli volt a hiány a választási években - emlékeztetett Gulyás. Az építőipar növekedett a legnagyobb mértékben, de a belső fogyasztás is jelentősen nő. "Optimisták vagyunk a jövőre vonatkozóan is" - mondta.

A kormány támogatja, hogy Orbán Viktor és Tarlós István budapesti főpolgármester között jöjjön létre egy megállapodás a főváros és a kormány között. Ennek keretében: 

Rovatok