Index Vakbarát Hírportál

Az államtitkár parádés Csubakka-védelmet alkalmazott Gruevszki-ügyben

2018. november 19., hétfő 12:42

A Gruevszki-ügy miatt vonta kérdőre több ellenzéki párt több ellenzéki képviselője a kormányt hétfőn délelőtt a parlamentben. Itt olvashatja el részletesen, ki mit kérdezett, állított, mondott, válaszolt.

A vitának volt azonban egy olyan eleme, amely megérdemli a külön kiemelést. Az nem meglepő, hogy egy kormánytag nem mindig a kérdésre válaszol, nem ad kielégítő választ egy-egy felvetésre, eltereli a témát az érdekei szerint. Ez párthovatartozás nélkül mindig, minden korszakban a politika sajátja.

Ám Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára csúcsra járatta a dolgot a válaszában, amelyet a DK-s Arató Gergely kérdéseire adott.

A DK-s képviselő olyan állításokat is kérdésbe csomagolt, amelyek eddig csak a sajtóban itt-ott bukkantak fel, de megerősítést nem nyertek. Például azt kérdezte Arató: „Igaz-e, hogy Orbán személyesen ígérte Gruevszkinek, hogy itt elbújhat a következmények elől. Igaz-e, hogy Gruevszki Orbán egyik ingatlanában vendégeskedett?

Azért csinálták, mert Putyin gazda parancsba adta?”

Dömötör először megismételte a kormány által eddig hangoztatott állításokat („Gruevszki jogszerűen tartózkodik Magyarországon"), majd pedig hirtelen témát váltott, és azt vágta a DK-s képviselő fejéhez, hogy meglepő, hogy ő vádolja a kormányt bűnözőkkel való együttműködéssel, miközben

mégiscsak önök működtek együtt Czeglédy Csabával.

Majd elkezdett beszélni arról, hogy a volt MSZP-s képviselőt, aki Gyurcsány Ferenc számára is végzett jogi tevékenységet, mivel vádolják. Mellékes, de Czeglédy ügyében nincs ítélet, míg Gruevszkit ugyebár jogerősen börtönbüntetésre ítélték Macedóniában.

Ezt akár a Csubakka-védelem egy tipikus megnyilvánulásának is nevezhetnénk. A Chewbacca vagy Csubakka-védelem egy olyan érvelés stratégia (a Wikipédián itt olvashat róla többet), melynek elnevezése a Csillagok háborújának egyik szereplőjére utal, és a South Park egyik epizódjáról kapta az elnevezést. Az ügyvéd azért hozta szóba Csubakkát, hogy elterelje a figyelmet a lényegről, és ezzel összezavarja az esküdteket.

Rovatok