Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Brüsszel hiába reménykedett, megnyertük a V4-identitásharcot

2018. november 23., péntek 13:22

A Nézőpont Intézet október 16. és 31. között ezer-ezer magyar, cseh, szlovák és lengyel polgárt kérdezett meg. Felméréséből arra következtet: a visegrádi országokban (V4) kialakulóban van egy úgynevezett V4-identitás.

Mindezt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője mondta el az M1-en (a köztévé „V4 Híradó” című műsorában is rendre népszerűsíti a gondolatot) és az MTI is kiadott a kutatásról egy közleményt.

– Honnan jöttél?"

– V4-es vagyok.

Talán a mindennapi tapasztalataink alapján ez még nem egy életszerű párbeszéd, ugyanakkor a Nézőpont szerint a négy állam felnőtt népességének túlnyomó része úgy gondolja, hogy országa a szövetség keretein belül jobban érvényesítheti érdekeit az Európai Unióban.

CATI

A 4000 főt elérő, nagyon modern Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) telefonos módszeren alapuló kutatás megállapítja, hogy demokratikus körülmények között egy politikus nem tud a többséggel szemben politizálni, a V4-országokban lakók többsége pedig elvárja, hogy nemzeti érdekét a visegrádi együttműködés által érvényesítsék, így a politikai vezetők is ennek megfelelően kell eljárjanak.

De vajon örül-e ennek Brüsszel?

Nem, nem örül.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta: Brüsszelben sokáig reménykedtek abban, hogy ez az együttműködés – ideológiai különbségek miatt – megszűnik. Ez az összefogás azonban nem kíván teljes egyetértést, hiszen érdekek koordinációjára, illetve közös fellépésre szolgál – fogalmazott.

Rovatok