Index Vakbarát Hírportál

6,5 évet kapott a debreceni díler, akinek árujától meghaltak, kómába estek

2018. november 27., kedd 17:00

Ítéletet hirdettek annak a vádlottnak az ügyében, aki 2014 januárjától 2015 szeptemberéig kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal kereskedett Debrecenben, és munkássága nyomán egy ember meghalt, hatan kórházba kerültek - közölte a Debreceni Járásbíróság

Az elsőfokú bíróság T. S.-t bűnösnek mondta ki kábítószer-kereskedelemben, oktatási épület közvetlen környezetében elkövetett kábítószer-kereskedelemben, valamint új pszichoaktív anyaggal való visszaélésben. Különös visszaesőként halmazati büntetésül 6 év 6 hónap börtönt, 7 év közügyektől eltiltást, vagyonelkobzást rendeltek el, és kötelezték 1 422 836 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A vádlott 2014. januárjában elhatározta, hogy marihuánát és speedet fog árulni. 2015. szeptember 3-án délután egy debreceni iskolától néhány méterre leszólított egy gyermekeire várakozó nőt, akinek ingyenesen átadott egy fehér port tartalmazó műanyag zacskót. A nyomozás során lefoglalt tasak felületén amfetamint tartalmazó anyagmaradványt azonosítottak.

A vádlott 2015 szeptemberében vásárolt 10 gramm ADB-FUBINACA nevű pszichoaktív anyagot egy ismeretlentől. Úgy tervezte, hogy a kábítószer egy részét elfogyasztja, másik részét pedig értékesíti. 2015. szeptember 5-én este hívta fel a sértett, akivel később egy belvárosi nonstop élelmiszerbolt előtt találkoztak. A férfi 3 gramm kábítószert vásárolt a vádlottól, amivel barátaihoz ment, hogy közösen fogyasszák azt el. A négy barát azonban a pszichoaktív anyag felszívása után nem sokkal rosszul lett, majd mindannyian eszméletüket vesztették. Az Országos Mentőszolgálat másnap kora reggel értesítette a rendőrséget arról, hogy egy férfi meghalt, három másikat pedig a DEOEC sürgősségi osztályára szállítottak. A férfi egyértelműen az ADB-FUBINACA által okozott mérgezésbe halt bele.

T. S.-hez akkor este egy másik vevőtől is telefonhívást kapott. A vádlott neki is 10 ezer forint értékben adott el a pszichoaktív anyagból. A vevő két barátjával találkozott, a frissen vásárolt kábítószer egy részét közösen elfogyasztották. Nem sokkal később mindhárom fogyasztó rosszul lett, ketten eszméletüket vesztették. Az OMSZ őket is a DEOEC sürgősségi osztályára vitte be, ketten életveszélyes állapotba kerültek a drogtól. 

Dr. Mocsáry Eszter bíró kiemelte: nemcsak az elkövetők, hanem a fogyasztók számára is intő jel, hogy senki sem tudhatja, hogy amit az utcán vásárol, az mit tartalmaz.  A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt más büntetőeljárás és kényszerintézkedés alatt, hosszú időn át követte el. Szintén súlyosító körülmény a kábítószer mennyisége, valamint az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodása.

Enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, valamint a vádlott részbeni, ténybeli beismerő vallomását és megbánó magatartását.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője a bűncselekmények téves minősítése és enyhítése miatt jelentett be fellebbezést. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Rovatok