Index Vakbarát Hírportál

Gulyás: Pontosan fogalmaztam, amikor Közép-Európai Egyetemet mondtam

2018. november 28., szerda 14:29 | öt éve frissítve

A kormány megtárgyalta Kósa Lajos egyéni indítványát a túlmunkakeret emeléséről, mondta Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón. Gulyás minderről azt mondta, a kormány azt támogatja, hogy aki többet akar dolgozni, annak legyen erre lehetősége. A kormány azonban

csak olyan módosítást támogat, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével legyen lehetséges a mostaninál többet dolgozni.

Most kollektív szerződéssel emelhető 250-ről 300-ra a túlóraszám. 400-ra csak a munkavállaló beleegyezésével lenne emelhető, mondta. A kérdésre, hogy lesz-e jogszabályi védelem, ha a munkáltató fenyegetéssel, retorziókkal akar rávenni egy dolgozót a 400 órára való beleegyezésbe, Gulyás azt is mondta, a jogszabályok jelenleg biztosítják ezt, ráadásul munkaerőhiány van jelenleg, azaz nem reális egy ilyen fenyegetés.

Semmilyen egy éven túli elszámolást nem tartunk lehetségesnek, ezt is mondta Gulyás egy kérdésre.

Az Index kérdésére, hogy mi változott tavaly óta, amikor egy hasonló javaslatot visszavontak, azt mondta, a munkaerőpiaci helyzet önmagában indokolja a változtatást. „Minden érv amellett szól, hogy ne korlátozzuk az emberek szabadságát, hogy aki többet akar dolgozni, az dolgozzon többet." Azt is mondta, az EU-ban 416-418 órás maximum van.

Ezzel egyébként egy időben Kósa Lajos is bejelentette  a „pontosítást", igaz, arról nem beszélt, hogy kvázi a kormány kényszerítette ki ezt, vagy legalábbis hirtelen pont ugyanazt kezdték gondolni a dologról.

Kérdésekre válaszolva Gulyás azt mondta:

Az Index megkérdezte, hogy ezt a mondatot CEU-val is el tudja-e mondani, a kettő ugyanis két külön intézmény. Gulyás azt felelte, ezért fogalmazott pontosan, amikor Közép-Európai Egyetemről beszélt.

Gulyás Gergely a CEU-ról

Gulyás ezenkívül a következő témákra tért ki:

Gulyás a tájékoztatót azzal kezdte, hogy a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárrá kinevezett Kovács Zoltán „részben velünk marad", részben mással is foglalkozik majd. Kovács az EP-választásokig az erről szóló tájékoztatókon részt vesz majd, a belpolitikai tájékoztatón pedig Hollik Istvánnal találkozhat a sajtó, mondta Gulyás.

Rovatok