Index Vakbarát Hírportál

Az államtitkár különös esete a tényekkel

2018. február 1., csütörtök 20:53

Ahogy azt Orbán Viktor 2017 nyarán Tusványoson bejelentette, az idei választás főszereplője valóban nem más, mint a kerítés. 

Dömötör Csaba államtitkár neki is látott, hogy a legújabb Fidesz-kampányt alátámasztandó, bebizonyítsa, hogy a szocialisták bizony lebontanák a kerítést. Kiposztolt egy képet Facebookon Ujhelyi István szocialista EP-képviselőről, kezében egy hidegvágóval, és hozzátette: 

"Hoppi. Ezen a képen Ujhelyi István szoci képviselő látható. Kezében egy kerítésvágó, amit ezen az ülésen átadott az MSZP elnökének. Azt kérte, hogy bontsák le együtt a határvédelmi kerítést. Na, ennyit arról, hogy mi az MSZP igazi álláspontja a határvédelem ügyében." 

A poszt alatt felbukkant az érintett, aki csattanós választ adott a "hoppikázó" államtitkárnak:

"Államtitkár úr, Ön hazudik. A hivatkozott kép a 2014-es MSZP pártértekezleten készült, amikor még szó sem volt a fizikai határzárról. Az Orbánisztán és Európa közötti ideológiai vasfüggöny szimbolikus lebontásáról beszéltem, ami egyébként a fénykép mellé posztolt, hónapokkal későbbi nyílt levelemből ki is derül; de nyilván olvasni már nem volt ideje az államtitkár úrnak, csak megosztani, amit utasításba adtak Önnek."

A beszélgetés itt nem ért véget, ugyanis Dömötör azzal vágott vissza, hogy Ujhelyi később, egy 2015-ös írásában ezt a képet használta annak illusztrálására, hogy "nemcsak jelképesen jött el az ideje a hidegvágónak". Ujhelyi is reagált még, szerinte Dömötör eredeti posztja hazugság, mert amikor a kép készült, még nem volt kerítés. A későbbi nyílt levelében (amelyhez a képet felhasználta) pedig sokkal árnyaltabban fogalmazott, mint Dömötör állítja. 

A tanulság: a Fidesz mindent megtesz azért, hogy a kerítés álljon a politikai diskurzus középpontjában, és ebben a tekintetben eléggé sikeresek. 

Rovatok