Index Vakbarát Hírportál

3187-en már jelezték: külföldön akarnak szavazni

2018. február 4., vasárnap 08:05

Áder János köztársasági elnök április 8-ra tűzte ki a parlamenti választást, néhány információt közölt a választási iroda azzal kapcsolatban, hányan regisztrálták, hogy külföldön akarnak szavazni, illetve hogy nemzetiségekre.

1. Eddig 3187-en vetették föl magukat a külképviseleti névjegyzékbe, a legtöbben, 427-en nem meglepő módon Londonban szeretnének szavazni - közölte az NVI az MTI-vel.

A regisztráció nem zárult le. Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, de a választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, március 31-én 16 óráig kérhetik a felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől. Ők levélben nem, csak külképviseleten szavazhatnak.

A választók jelenleg 116 külképviselet közül választhatnak, azonban hamarosan a líbiai Tripoliban és a skóciai Edinburgh-ben is lehetőség nyílik a külképviseleti szavazásra. 2014-ben 97 külképviseleten lehetett szavazni és 28 161-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

2. Több mint 45 ezren kérték már, hogy nemzetiségi listára szavazhassanak. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint közülük a legtöbben romának vallották magukat. A 2014-es országgyűlési választás idején 35 289 választópolgár szerepelt a nemzetiségi névjegyzékben.

Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nemzetiségi választóként akar részt venni az országgyűlési választáson, akkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhat.

A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. Nemzetiségi listát az országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatnak.

Rovatok