Index Vakbarát Hírportál

Az LMP összefogna a Momentummal

2018. február 7., szerda 14:03

Az LMP eddig mereven elzárkózott mindenféle összefogástól a 2018-as választáson. Kivéve persze Gémesi György Új Kezdet nevű pártjával, amelyet mintha pont azért hoztak volna létre, hogy az LMP összefogjon vele.

Az LMP-nek kongresszusi határozata van arról, hogy önállóan, az összes választókerületben saját jelölttel indul a választáson, együttműködés pedig csak olyanokkal képzelhető el, akik az elmúlt 28 évben nem voltak kormányon. Sallai Róbert Benedek, az LMP országos titkára múlt héten ennek megfelelően azt mondta, hogy nem is terveznek semmilyen összefogást. Bár a párt vezetői többször nyilatkoztak arról, hogy lehetnek visszalépések.

Eddig tehát az LMP nem nagyon erőltetett semmilyen összefogást más pártokkal (kivéve Gémesiéket, lásd fent), ám most nagy változás történt az LMP szövetségi politikájában. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje ugyanis levélben kereste meg Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét, hogy hivatalosan kezdjék meg egyeztetést a "2018-as választások kapcsán folytatandó szövetségi politikáról".

Az információt a Mno.hu szellőztette meg, az Indexnek Kanász-Nagy Máté az LMP szóvivője megerősítette, hogy megkeresték a Momentum elnökét. Kanász-Nagy szerint nincs ebben semmi meglepő,

nincs fordulat, az LMP mindig is nyitott volt az együttműködésre a korszakváltás érdekében".

Az LMP-s kongresszusi határozat, amely kizárja az összefogást a régi pártokkal, nem vonatkozik a Momentumra.

Az LMP tehát egyesítené az erejét a Momentummal, ám a dolog nem tűnik zökkenőmentesnek. Hiszen a Momentumnak szintén küldöttgyűlési határozata van, hogy önállóan indul a választáson. Ám az LMP tapogatózásra akár pozitív választ is adhatnak, hiszen a Momentumot jelenleg 1-2 százalékra mérik a kutatócégek (messze az áhított 5 százalék alatt), míg az LMP-vel együtt biztosabb lenne a parlamenti képviselet.

Nem tudni persze, hogy az LMP közös listát szeretne-e vagy csak egyéni koordinációt. És hogy a Momentum erre milyen választ ad. Kerestük Fekete-Győr Andrást, egyelőre nem értük el. Úgy tudjuk, az LMP-s levélre se válaszolt még.

Rovatok