Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány koordinálna az LMP-vel, a Jobbikkal már nem olyan elutasító

2018. február 26., hétfő 13:13

A hódmezővásárhelyi hatalmas ellenzéki győzelem tanulságait elemezte hétfő kora délutáni sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a Gyurcsányinfónak keresztelt eseményen azt az összefogás-ügyi bejelentést tette, hogy megbízta Molnár Csaba alelnököt, hogy

kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel, minél több körzetben lépjünk fel a Fidesszel szemben közösen. A DK kész kölcsönös visszalépésekre.

Ennek előzménye, hogy az LMP tárgyalást kezdeményezett az MSZP-vel és - figyelem! - a Jobbikkal a koordinációról. A hír kikerült az Mno.hu-ra, de az Indexnek megerősítették az LMP-ből, hogy Szél Bernadett a kölcsönös visszalépésekről egyeztetne. Az LMP viszont nem hívta a tárgyalóasztalhoz Gyurcsányékat. Gyurcsány márpedig érthetően szeretne ott lenni.

Gyurcsány azt mondta, hogy a DK kész visszalépni, hogy csak egy demokratikus ellenzéki jelölt legyen. A Demokratikus Koalíció és az MSZP már nagyon korán felismerte, hogy ha mindenütt csak egy jelöltet indítanak, akkor nagyobb az esély a választáson. A DK ezért a 106 egyéni körzetből csak 46 helyen indít jelöltet, hogy elkerüljék a versengést az ellenzéken belül. Most ezt folytatnák az LMP-vel és akár más demokratikus párttal is.

Gyurcsány dodonai válasza a Jobbikról

A Gyurcsányinfó talán legérdekesebb része volt, hogy mi Gyurcsány álláspontja a Jobbikról. Hiszen a DK eddig kategorikusan elutasított minden együttműködést Vona Gáborékkal. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a DK elnökeként azt most sem tartja elképzelhetőnek, hogy a Jobbikkal együttműködjenek. Szerinte ez pártja sok támogatóját elriasztaná a DK-tól.

Arra a kérdésre, hogy ki meri-e jelenti, hogy soha semmilyen együttműködést nem folytatnak a Jobbikkal, Gyurcsány dodonai választ adott. Ez röviden összefoglalva így hangzik:

vannak olyan kérdések a magánéletben és a politikában, amelyekre nem lehet igennel és nemmel válaszolni.

Gyurcsánynak elentős fenntartásai vannak, azzal, amit a Jobbik képviselt és képvisel. "Meghallgatjuk a választóinkat, de álláspontunk nem változott: sem formális, sem informális együttműködést nem tartok elképzelhetőnek. Hogy ez megváltozhat-e, azt nem tudom."

Ez jeelntős elmozdulás a DK korábbi álláspontjához képest.

Rovatok