Index Vakbarát Hírportál

Növekszik a nyomás, hogy legyen baloldal-Jobbik összefogás

2018. február 26., hétfő 13:24

Az LMP tárgyalni hívja az MSZP-t és a Jobbikot is, hogy egyeztessenek a választási koordinációról. A hódmezővásárhelyi meglepő ellenzéki győzelem fordulópont lehet a parlamenti választási kampányban. Minden eddiginél nagyobb az esély, hogy megvalósuljon egy szélesebb ellenzéki együttműködés.

Márki-Zay Péter meglepő győzelme egyértelműen fordulatot hozott a parlamenti választási kampányba. Eddig biztosnak tűnt, hogy a Fidesz kutatásokban látott fölényét semmi nem veszélyezteti, és hogy az ellenzéki külön utas stratégiákat nem lehet megváltoztatni, a hódmezővásárhelyi eredmény azonban alaposan felborította a kampány-forgatókönyveket.

Elevenítsük fel, mit üzent országosan, hogy az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, Együtt és a Momentum által támogatott jelölt 57-41 százalékosan legyőzte a Fidesz–KDNP jelöltjét egy fideszes fellegvárban. Ebből annyi tanulság biztosan következik az ellenzék számára, hogy

Ezt felismerték az ellenzéki oldalon is, így már információnk szerint vasárnap este elkezdték újratervezni az utolsó hat hetet az ellenzéki pártok. És hatalmas telefonforgalmat bonyolítottak egymással az ellenzéki vezetők, hogy áttekintsék, egy ilyen új helyzetben milyen esélye van a koordinációnak és az egyéni jelölti visszalépéseknek.

Mielőtt a fejleményekről beszámolnunk, érdemes pár technikai dolgot észben tartani. Teljes összefogás, vagyis hogy minden párt egy közös zászló alatt, választókerületenként egy közös jelölttel indul, nem lehet.

Az ajánlásgyűjtés közepén járunk, a jelölőszervezeteket (vagyis azt, hogy milyen pártok, milyen logókkal, milyen konstrukcióban indulnak) már le kellett adni, ezen változtatni nem lehet. Így aztán amire mód van: egyeztetni ellenzéki oldalon, hogy egy-egy jelölt visszalép vagy el sem indul az adott választókerületben.

Az LMP koordinálna az MSZP-vel és a Jobbikkal. A DK-val nem

Pontosan erről kezdeményezett tárgyalást az LMP az MSZP-vel és – figyelem! – a Jobbikkal. A hír kikerült az Mno.hu-ra, de az Indexnek megerősítették az LMP-ből is, hogy

Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt a koordinációt szeretné egyeztetni mindkét párttal, azaz a kölcsönös visszaléptetés lesz a téma: hogy egy-egy körzetben csak egyikük jelöltje maradjon állva.

Ez hatalmas fordulat az együttműködést eddig minden szinten elutasító LMP-től. Párthatározatuk ugyanis kimondja, hogy parlamenti pártokkal nem működnek együtt, vagyis ha lesz is valamilyen megállapodás, kongresszusnak kell szentesíteni.

De mekkora ennek az esélye?

Vagyis ebből az következik, hogy az LMP-vel mindkét párt megtalálhatja a közös hangot, és könnyen előállítható az az LMP által áhított helyzet, hogy például Hadházy Ákos LMP-társelnök az MSZP és a Jobbik támogatásával induljon Szekszárdon (a számok alapján így győzelmi esélye is lenne). Cserébe több olyan jelöltet visszaléptethetnek, akiknek esélyük nincs a győzelemre.

Az LMP viszont nem hívta a tárgyalóasztalhoz Gyurcsányékat. Pedig a DK szintén hajlandó lenne koordinálni az LMP-vel, és az LMP-nek is hasznos lenne, ha például Szél Bernadett (Budakeszi) vagy Ungár Péter (II.-III. kerület) javára visszalépnének az ott induló DK-sok. Most azonban az LMP nem egyeztet erről Gyurcsánnyal.

Gyurcsány Ferenc hétfőn délben bejelentette, hogy a hódmezővásárhelyi eredmény egyik tanulsága, hogy az ellenzéki megállapodást ki kell szélesíteni. Ezért Gyurcsány megbízta Molnár Csaba alelnököt, hogy "kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel, minél több körzetben lépjünk fel a Fidesszel szemben közösen. A DK kész kölcsönös visszalépésekre." Vagyis Gyurcsány is érthetően szeretne ott lenni a tárgyalóasztalnál. Érdekesség, hogy Gyurcsány ezen a tájékoztatón már messze nem volt olyan elutasító a Jobbikkal szemben, mint korábban.

Az MSZP és a Jobbik nyíltan nem borul egymás nyakába

Az MSZP–Jobbik-együttműködés mélysége a nagy kérdés, és a két párt nagysága miatt nyilván a Fidesz rémálma lenne, ha megvalósulna közöttük a koordináció. 2014-ben a 106-ból csak 20 választókerületben szerzett 50% feletti szavazatot a Fidesz, a többi 86-ban az ellenzék erősebb volt, csak megosztott. Ha az MSZP és a Jobbik hajlandó valamiféle koordinációra, akkor a Fidesz győzelme is kérdésessé válthat.

Ez persze most távoli forgatókönyv, és nem lehet tudni, hogy mennyire szavazna át egy tévészékháznál tüntető jobbikos az MSZP-szegfűre, illetve egy vérbeli szocialista szavazó a korábban zsidózó és gárdistáival a cigányok ellen felvonuló jobbikosra.

Hódmezővásárhely azt bizonyítja, hogy az ellenzék képes egy irányba szavazni, ám ne feledjük: Márki-Zay Péter független, helyben ismert és elismert, jól beágyazott jelölt volt, a parlamenti választáson azonban ízig-vérig pártos jelöltek lesznek.

Esélye van ugyanakkor egy csendes koordinációnak, amelyről a Jobbikban és az MSZP-ben is suttogtak már többször.

Vagyis hogy például a baloldaliak nem kampányolnak, nem adnak pénzt az országos központból abba a körzetbe, ahol a Jobbik jelöltje az esélyes, és viszont. Tehát például Tapolcán vagy Gyöngyösön nem lesz látható MSZP-s kampány, Budapesten vagy Szegeden pedig a Jobbik "felejt" el kampányolni.

Karácsony Gergely és Molnár Gyula kizárta az együttműködést a Jobbikkal, ám a pártban nem egységes ez az álláspont. Például Botka László szegedi polgármester vasárnap este hosszú idő után megszólalt országos ügyben, és arra buzdított mindenkit a videóüzenetében, hogy április 8-án mindenki menjen el, és "szavazzon a legesélyesebb ellenzéki jelöltre". Itt érdemes észrevenni, hogy Botka elhagyta a demokratikus jelzőt az ellenzéki elől, vagyis eszerint a jobbikosra is lehet szavazni, ha ő az esélyes.

Vona Gábor pedig az Indexnek adott múlt heti interjújában ugyan kizárta az együttműködést az MSZP-vel, de úgy fogalmazott: "az időközi választások mutatják, hogy van egy taktikai szavazás, az emberek mérlegelik, hogy melyik választókerületben melyik jelölt a legerősebb. Én erre is bátorítom az embereket." Vagyis lényegében azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy egy jobbikos MSZP-sre szavazzon, ha a szocialista a legesélyesebb.

Egyelőre tehát nem állítható, hogy Hódmezővásárhely után az ellenzéki pártok egymásra találtak volna, azonban minden eddiginél valószínűbbé vált, hogy az MSZP és az LMP között lesz koordináció, a Jobbikkal pedig egyfajta csendes megegyezés érik. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Szilágyi György és Dúró Dóra Jobbikos képviselők, Szél Bernadett és Hadházy Ákos az LMP képviselői, Harangozó Tamás MSZP-s képviselő az LMP által a politikusok vagyonosodási vizsgálatával kapcsolatban kezdeményezett egyeztetésen 2017. január 16-án Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

Rovatok