Index Vakbarát Hírportál

Ugyanaznap tiltották be a plakátolást Győrben és Hatvanban

2018. február 27., kedd 07:13

2018. január 26-án Győr és Hatvan közterület-használati rendeletét is különös ponttal egészítették ki a helyi képviselők. Mindkét város képviselő-testületében a Fidesz van többségben, de egyik sem tartozik az áprilisi választás szempontjából különösen kiélezett helyzetű választókerülethez.

Politikai kampányok idején a választási plakát a választók tájékozódásának egyik fő eszköze, sokan például ezeken látják először a helyi képviselőjelölteket vagy a miniszterelnök-jelölteket. Különösen felértékelődnek a plakátok azokon a településeken, ahol a helyi hatalom a nyilvánosság egyéb csatornái, így a helyi és települési média kézivezérlésével hatékonyan akadályozza, hogy az ellenzék üzenetei eljussanak a választókhoz.

A plakátok kihelyezését a választási eljárásról szóló kétharmados törvény szabályozza, helyi rendeletekkel további korlátozást bevezetni nem lehet. A törvény fő szabálya szerint

kampányidőszakban a plakátok korlátozás nélkül elhelyezhetők.

Vannak azonban szűkítések:

A győri rendelet védhetetlen

Vagyis a győri, a plakátozást általában tiltó rendeletmódosítás törvénysértőnek tűnik, mivel egyik kivétel sem vonatkoztatható rá.

A kérdésben a Kúria egy 2015-ös határozata számít irányadónak. A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2013-ban a győrihez hasonló, általános tilalmat vezetett be az engedély nélküli plakátozásra, és bírságokkal sújtotta a „közösségi együttélés" szabályai ellen vétőket. A Kúria a rendeletet megsemmisítette, mert

Logikusnak tűnik, hogy a közösségi együttéléshez hasonlóan a közterület-használat terén sem lehet olyan helyi szabályt alkotni, amely a választási törvénynél szigorúbban korlátozza választási plakátok kihelyezését.

Hatvanban kicsit jobban figyeltek, de csak kicsit

Hatvan esete, ahol egy nagyobb városrészre nézve pont a törvény szövegében szereplő műemlék- és környezetvédelmi okra hivatkoznak, kicsit bonyolultabb: itt a képviselők láthatóan próbáltak a törvény keretein belül maradni.

A választási eljárásról szóló törvény nem részletezi, hogy ez a kivétel a gyakorlatban mit jelent: az önkormányzat nemcsak konkrétan védett épületek, parkok esetében, hanem általában is hivatkozhat-e környezet- vagy műemlékvédelmi célra egy területen. Márpedig az utóbbi esetben a helyi testület többsége lényegében szabad kezet kapna, hogy mondvacsinált okra hivatkozva belátása szerint korlátozza a plakátozást.

Hiába van Hatvan belvárosában sok műemlék épület, az egész, a városközpontot, valamint Ó- és Újhatvant is érintő terület, amire a tilalom vonatkozik, nem védett. Ha a helyi önkormányzat olyan terület egészére vezet be tilalmat, ami nem áll védelem alatt, túlterjeszkedik a törvény adta felhatalmazáson – nyilatkozta az Indexnek egy közigazgatási jogász.

Ahol rendelet nélkül szedik le az ellenzéki plakátokat

Győr és Hatvan eljárása kifejezetten jogállaminak tűnik ahhoz képest, amiről hétfő délután számolt be az LMP parlamenti frakciója. Az MTI-ben megjelent közlemény szerint Baja több pontján a polgármester a város kommunális cégével szedette le az ellenzéki pártok szabályosan kihelyezett plakátjait. Az ellenzék a helyi választási bizottsághoz fordult jogorvoslatért.

A bajai városvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy kiszorítsa az ellenzéki pártokat a választási időszakban a nyilvánosságból. Nem gondoskodott a kampányidőszakban a pártok kampányeszközeinek kulturált kihelyezéséről. Sőt, az ilyen felületeket visszaszorította az elmúlt évtizedben, és a megmaradt szerény kihelyezési lehetőségekről sem tájékoztatta az LMP-t. A százmilliós közpénzekből fenntartott városi médiában még pénzért sem biztosít lehetőséget az ellenzéki pártoknak programjuk és jelöltjeik bemutatására, kivéve a Fideszt és a helyi fideszes jelöltet

– írja az LMP. 

A kormányhivatalokon átment

Megkérdeztük a két önkormányzat rendeleteinek törvényességét felügyelő megyei kormányhivatalokat. A Győr-Moson-Sopron és a Heves Megyei Kormányhivatal egyaránt azt válaszolta, hogy a rendeletekkel minden rendben, nem tettek törvényességi észrevételt. 

Azt egyelőre nem tudni, mit lép Győr és Hatvan a rendeletek megszegői ellen. Ha elkezdik leszedni a plakátokat, az választási jogorvoslattal megtámadható, és tíz napon belül a Kúria dönt róla. Előfordulhat, hogy a plakátokat kint hagyják, de agyonbírságolják a jelölőszervezetet. Bíróságon ez is megtámadható, de a folyamat jóval lassabb, és önmagában halasztó hatálya sincs, így az adott bíróságon múlik, hogy felfüggeszti-e a szabálysértési eljárás végrehajtását.

Amennyiben tud további városról, nagyobb településről, ahol hasonló kampánykorlátozást vezettek be, írjon az ugyelet@mai.index.hu címre.

Rovatok