Index Vakbarát Hírportál

Több külföldön dolgozó magyar akar szavazni, mint négy éve

2018. március 3., szombat 10:05

Négy héttel a jelentkezési határidő vége előtt már több mint 17,5 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, közel kétszer annyian, mint 2014-ben, írja az MTI.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár.

A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint 17 572-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe, 2014-ben 37 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 9 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben.

Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig 

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet még négy hétig, március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet honlapjára már felkerült a felhívás, amiben a megfigyelők mellé keresnek embereket a magyar választásokra: az álláshirdetések között van, amiben sofőrt vagy tolmácsot keresnek, de több elemzői és adminisztratív munkát is meghirdettek, és egy takarítóra is szükségük lesz. A szervezet figyeli a kampány és a választások tisztaságát, majd erről elemzést készít.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok