Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik a strasbourgi bírósághoz fordul az ÁSZ büntetése miatt

2018. március 19., hétfő 13:57

A Jobbik a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, hogy jogorvoslatot kérjen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több mint 660 millió forintos büntetése miatt, írja az MTI.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón ismételten törvénytelennek nevezte a számvevőszék tiltott pártfinanszírozásra hivatkozó szankcióját. Az ÁSZ jogsértő módon az előírt öt munkanap helyett mindössze két munkaórát biztosított adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítésére - mondta.

Kiemelte, a Jobbikra kiszabott büntetés párthovatartozástól függetlenül felháborodást váltott ki az emberekből. A számvevőszék ráadásul kettős mércét is alkalmazott, mivel korábban a Fidesz a Jobbiknál nagyobb kedvezménnyel bérelhetett plakáthelyeket, az ÁSZ akkor azonban azt rendben találta - tette hozzá.

Volner János kérdésekre válaszolva megerősítette, a számvevőszék szankciója után kezdett gyűjtésből befolyt összeget mindenképpen a büntetésre költik majd, ha azt a jogorvoslati eljárás lezárulta előtt be kellene fizetniük. Az ellenzéki választási együttműködésről szóló kérdésre reagálva kijelentette, a Jobbik soha nem lesz hajlandó együttműködni sem Gyurcsány Ferenccel, "sem szemkilövető társaival", a szocialista politikusokkal.

Az ÁSZ közleményben reagált a jobbikos sajtótájékoztatóra. Azt írják, "kampánycéljai érdekében ismét valótlanságokat híresztelt a Jobbik Magyarországért Mozgalom frakcióvezetője. Volner János sajtótájékoztatóján törvénytelennek nevezte az ÁSZ jogszerű ellenőrzését, és újfent megrágalmazta a független Állami Számvevőszéket. Az ÁSZ nyomatékosan hangsúlyozza: a Jobbik ellenőrzése során a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával járt el. Volner János kijelentése azért is érthetetlen, mert a Jobbik elnöke határidőben megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére".

A Transparency International évekig kérte az Állami Számvevőszéktől, hogy a pártok önbevallásos kampányköltéseit vesse össze a "valósággal", ne csak a számlákat ellenőrizze. A szervezet eddig folyamatosan azt kommunikálta, hogy meg van kötve a keze, nem tehet ilyet. Aztán négy hónappal a választások előtt hirtelen megtáltosodtak, valószínűleg nem függetlenül a Fidesz–Jobbik-háborútól. A Jobbik kapta a legnagyobb büntetést, de szinte az összes ellenzéki pártra kiszórták a több milliós büntetést. Ezzel párhuzamosan a Fidesz (és a KDNP) is megússza, hogy a választásokig kutakodjon a gazdálkodásukban az utóbbi időben nagyon bekeményedő Állami Számvevőszék.

Az ÁSZ röviden azt kifogásolja a Jobbiknál, hogy a párt nem igazolta, hogy törvényesen költötte volna el az államtól kapott pénzt 2015-ben és 2016-ban, nem igazolta, hogy a könyvelése, dokumentumai, szabályzatai megfelelnek a törvényileg elvártnak, és hogy az ÁSZ egy másik állami szerv kockázatjelentése alapján feltárta, hogy a párt 331,6 millió forint tiltott támogatást kapott a párt.

Az első pontok abból fakadnak, hogy az ÁSZ nem kapta meg a bekért dokumentumokat a Jobbiktól, ami a Jobbik szerint az ÁSZ hibája, az ÁSZ szerint pedig a párté. Az ÁSZ szerint a párt nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, a párt szerint viszont ez nem igaz, az adatbekérés teljesítését maga az ÁSZ lehetetlenítette el. A tiltott támogatásról pedig feltételezhetően a NAV-tól kapott jelzést és dokumentumokat, szerződéseket az ÁSZ, a NAV ugyanis nyomozott tavaly nyáron Simicska Lajos plakátcégénél, a Mahir Cityposternél, amelytől a Jobbik a plakáthelyeit bérelte.

Az ÁSZ így felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésbe az általa elfogadott tiltott vagyoni hozzájárulás értékét, 331 millió 660 ezer forintot.

Rovatok