Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP a választások után menesztené Poltot

2018. március 21., szerda 17:18 | aznap frissítve

Molnár Gyula, az MSZP elnöke keményet lépett, és közleményében kilátásba helyezte, hogy amennyiben nyernek, meneszteni fogják a legfőbb ügyészt. 

„Polt Péternek az elmúlt 7 évben rengeteg lehetősége lett volna, hogy bizonyítsa, ő nem a Fidesz pártkatonája. Ezt nem tette meg” - írja Molnár.

Szél szerint akár maradhatna

A szocialista elnök azért írt közleményt, mert az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint "ha Polt Péter egy kormányváltás után hajlandó lesz elvégezni a munkáját, és nem csak a fideszesek "pecsenyéjét akarja mosni", akkor maradhat, ha nem, akkor szakmailag alkalmatlan és távoznia kell". Szél Bernadett az Ökopolisz Alapítvány a korrupció visszaszorításáról szóló rendezvényén beszélt.

Szerinte "felelős politikus nem bízhat abban, hogy Orbán rendszerének leváltása után a jelenlegi legfőbb ügyész megváltozna, és nem lehet felmentést adni Polt Péternek a Fidesz által elkövetett bűncselekmények eltussolásában”.

Vállalnia kell a felelősséget a tetteiért. Nem maradhat hivatalban az, aki közreműködött a jogállam leépítésében és Magyarország kirablásában. Ezt mindenkinek be kell látnia.  

Hogy Molnárék miképpen képzelik, azt nem részletezi a közlemény, holott jogállami keretek között ere nem sok esély kínálkozik.

Magyarország legfőbb ügyészének pozíciója gyakorlatilag betonbiztos, az Alaptörvény ugyanis azt írja, 

a legfőbb ügyészt az ügyészek közül a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja kilenc évre. A legfőbb ügyész megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Poltot 2010-ben választották meg legfőbb ügyésznek. Amikor a mandátuma lejár, a parlament kétharmados egyetértő döntése szükséges az utód kiválasztásához. Amennyiben nem sikerül, Polt addig marad, amíg ennek lehetősége el nem jön.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok