Index Vakbarát Hírportál

Heteken belül kezdődik az építkezés Pakson

2018. március 28., szerda 14:35

A kormányülés elhúzódása miatt szerény 45 perces késéssel elkezdődött a Miniszterelnökség sajtótájékoztatója, egyben Kovács Zoltán szóvivő azt is bejelentette, hogy a kampány miatt 45 percig fog tartani – szép szimmetria. Ezúttal is csak a hírértékű bejelentésekről, válaszokról számolunk be.

Lázár a kormányülésről

Lázár elsőként az Európai Tanács (az uniós tagországok miniszterelnökeinek tanácsa) múlt heti kétnapos brüsszeli üléséről, illetve az ENSZ készülő menekültügyi dokumentumaival kapcsolatos kormányálláspontról beszélt, ezeket korábban a sajtó, így az Index is ismertette.

Lázár a Budapestről kiutasított orosz diplomatával kapcsolatban elismerte, hogy a lépés az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Theresa May kérésére, a Szkripal-üggyel összefüggésben történt.

Azzal kapcsolatban, hogy van-e Soros Györgynek és a hozzá köthető szervezetek tevékenységének nemzetbiztonsági kockázata, Lázár János megismételte: a kormány szerint Magyarországon 2000 fő dolgozik Soros embereként manipulációval és a közvélemény befolyásolásával, Brüsszelben pedig mintegy 100.

A választás után a kormánynak értékelnie kell ezeket a folyamatokat, mert a Nyílt Társadalom Alapítvány beavatkozik az EU politikájába – közölte Lázár.

3,8 százalékra csökkent a munkanélküliség, 4 millió 441 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma, ez 700 ezernél több, mint 2010-ben. Megvalósult az ígéret, hogy egymillióval többen fognak dolgozni – fogalmazott Lázár, de a hiányzó 300 ezerre nem tért ki. A reálkeresetek 11 százalékkal nőttek, folyamatosan csökken a közmunkások és nő a piaci foglalkoztatottak aránya.

A kormány fontolgatja, és „az elkövetkező napokban„ dönt arról, hogy miként érvényesítse a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentést azokon a településeken, ahol nincs vezetékes gáz (pláne távfűtés).

A kormány arról is döntött, hogy még ma törvényjavaslatot nyújt be a magasházakról. Eszerint Magyarország egész területén nem létesülhet 65 méternél magasabb épület, a korlátozás június 30-a lesz a határidő, aki addig nem nyit építési naplót, nem építhet magasabb épületet.

Említett egy akár 120 méter magas, folymatban lévő beruházást a XIII. kerületben. A kormány áláspontja az, hogy a Bazilikánál (ami 96 méteres) nem kell magasabb épületet építeni a pesti oldalra, illetve Budapestre – fogalmazott Lázár. Szerinte jelenleg három magasház-építési projekt is veszélyezteti "Pestet", "Pestről a Bazilika mögött mind a három látszani fog", két terv pedig épületcsoportokra, több toronyházra szól. A kormány törvényes eszközzel, akár kártalanítással is kész rendezni a kérdést, tehát a városkép védelme érdekében megakadályozni az épületek megvalósulását.

Ezután következtek a kérdések

A kormány nem tervez vizsgálatot Vona Gábor Jobbik-elnök és egy állítólagos barátja közötti kapcsolat miatt. A kormánymédia szerint barát  részt vett a II. János Pál elleni merényletben 1981-ben.

Hazugságnak tartja, hogy a Fidesz arra utasított volna bárkit, hogy a Nemzeti Választási Irodánál megakadályozzák a szocialistáknak a vasárnapi zárvatartásáról szóló népszavazási kérdését. Erről tegnap az ügyben aktív „kopaszok” vezetője nyilatkozott.

A 444.hu és a Direkt36 mai cikkével kapcsolatban megismételte, hogy az érintett négy hatóság minden letelepedési kötvényest átvilágított. A cikk arról szólt, hogy egy körözött nemzetközi bűnöző és az Aszad-rezsim egyik gyanús, pénzmosással gyanúsított figurája is letelepedhetett Magyarországon. Lázár szerint meg kell várni a szakértők, a hatóságok válaszát, melyek a legjobb tudásuk szerint jártak el.

Lázár nem tartja félelemkeltőnek vagy rasszistának a Fidesz új plakátjait, melyeken sötét arcbőrű emberek tömege és egy nagy stoptábla látható.

A mindenkori parlamenti többség leállíthatja Paks 2-t, a kérdés az, hogy van-e ennek értelme – közölte Lázár. Bejelentette, hogy a következő hetekben megkezdődnek az építési munkák, az oroszokkal kötött szerződés felmondható, de ennek súlyos pénzügyi következménye lesz.

Az Index olvasói azt szerették volna, hogy kérdezzük meg Lázártól, mit szól ahhoz, hogy Bécset márciusban a Mercer ismét a legélhetőbb városnak nevezte. Lázár ezt remek hírnek nevezte, majd statisztikákat mondott arról, hogy Bécsben mennyivel súlyosabb a bűnözés, mint Budapesten. Megismételte, hogy az elhíresült videója nem Bécsről, hanem annak Favoriten nevű kerületéről szólt, ahol „már nem élnek”.

Az Index kérdezte azt is, mit szól Lázár ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági bizottság fideszes bojkottja miatt nem lehet nyilatkoztatni a nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy miként vehettek részt a 444 cikkében megnevezett személyek a letelepedési kötvényprogramban. Lázár szerint sajnálatos a bizottságban kialakult helyzet, de a kérdéseket a szakszolgálatoknak kell feltenni.

Lázár nem kívánt reagálni arra, hogy mi a véleménye arról, hogy egy nemzetközileg körözött bűnöző és az Aszad-rezsim pénzembere is átcsúszhatott a szolgálatok szűrőjén, és Magyarországon tartózkodhatnak. Inkább arról beszélt, hogy a letelepedési kötvényprogram résztvevői meghitelezték Magyarországot, ezért az ügy nem bevándorlási kérdés.

A Direkt36 felidézte, hogy megtették, amit Lázár javasolt, tehát a konkrét ügyben a szakszolgálatokhoz fordultak, csakhogy nem kaptak választ. Lázár erre a szolgálatokért felelős miniszterként kijelentette, hogy a sajtónak joga van belelátni az átvilágítások menetébe. Azt azonban nem ígérte meg, hogy a konkrét személyek ügyében vizsgálat indulna – szerinte ennek eldöntése a Belügyminisztérium kompetenciája.

Lázár nem tagadta, hogy ha a fővárosi városkép védelme az örökségvédelmi területen megkívánja, az állam élhet az ingatlan-elővásárlási jogával, és ez vonatkozhat ingatlanrész vásárlására a Széchenyi téri Sofitel Hotelben.

Rovatok