Index Vakbarát Hírportál

Orbán nyolc éve retteg a kritikus sajtótól

2018. április 6., péntek 06:50

Gyakran éri az a kritika Orbán Viktort, hogy egész egyszerűen nem hajlandó szóba állni a kormány munkájával kritikus médiával, nem ül le ellenzéki politikusokkal, sőt diákokkal sem vitatkozni, és úgy általában igyekszik a fideszes médiabuborék akolmelegében nyilatkozni, nehogy esetleg olyan kérdésekbe fusson bele valahol, mint nemrég mondjuk Bécsben.

Éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar miniszterelnök a 2010-es megválasztása óta kiknek adott interjút, milyen felületeket tartott méltónak arra, hogy elmondja a véleményét a világ dolgairól.

Az adatgyűjtés meglehetősen egyszerűen zajlott, Orbán Viktor saját, illetve a kormány honlapján feltüntetett interjúkat vezettük táblázatba a 2010-es választás végétől 2018. március 29-ig. A rögzítés során az is összeírtuk, hogy milyen típusú (online, nyomtatott, tévé) médiáról van szó, ki volt az interjú idején a médiafelület tulajdonosa, és mennyire számít a platform kormánybarátnak, vagy éppen kormánykritikusnak. Döbbenetes eredményre jutottunk.

Fontos leszögezni, hogy lehetséges, Orbán és a kormány honlapjai nem tartalmaznak minden interjút, ezért benne van minimális szinten a hiba lehetősége. Ettől függetlenül nyilván feltűnő, hogy

Magyarország miniszterelnöke nyolc év alatt egyetlenegyszer beszélt olyan helyen, ahol várhatóan kellemetlen kérdést is feltehetnek neki.

Ez pedig az ATV, ahol nem sokkal a megválasztása után beszélt, azóta kritikus sajtónak még csak a közelébe sem ment Magyarországon. A nyolc év alatt összejött 176 interjújából 135-öt (!) adott olyan felületnek, ahol garantáltan nem kérdeztek rá a veje vagy párttársai ügyeire, de ezek közül is kiemelkedik a közmédia, ahol feltűnően nagyon szeret interjút adni.

Azt is érdemes megfigyelni, hogy noha függetlenként van feltüntetve 15 olyan felület is, amelynek megszólalt Orbán az elmúlt nyolc évben, de ezeket is csak a tulajdonosi viszony miatt raktuk ebbe a kategóriába, a végleges interjúk egyik esetben sem izzasztották meg a miniszterelnököt. Ilyen a legtöbb, akkor még külföldi kézben lévő megyei lap, vagy például a TV2, mielőtt a német ProSiebenSat1 eladta volna Fidesz-közeli személyeknek, hogy aztán Andy Vajnánál kössön ki.

A kritikától való kormányzati rettegést az is jól jelzi, hogy a Simicska Lajoshoz tartozó médiafelüleken (Hír TV, Magyar Nemzet) 2014-ig évente minimum egy, de inkább több alkalommal szólalt meg a miniszterelnök, hogy aztán az oligarcha és Orbán összeveszése után soha többé a közelébe se menjen, és helyette olyan felületeket részesítsen inkább előnyben, mint az először Széles Gábor-, majd Mészáros Lőrinc-féle Echo TV vagy a szintén Mészároshoz tartozó Magyar Idők.

Egy másik kedvelt szokása az elmúlt nyolc évben, hogy miközben a vezető sajtóorgánumokkal inkább szóba sem áll, nagyon kedveli a megyei lapokat, tévéket, sőt, a legutolsó független felületnek adott interjúját a Református.hu készítette vele két évvel ezelőtt.

A választások előtt a parlamentbe jutásra esélyes pártok mindegyikének miniszterelnök-jelöltjét kérdezhette az Index. Természetesen Orbán Viktort is megkerestük, de továbbra sem hajlandó interjút adni portálunknak.

Rovatok