Index Vakbarát Hírportál

Ma délután négyig lehet átjelentkezni a szavazáshoz

2018. április 6., péntek 05:12

Ma délután négy óráig lehet átjelentkezni, ha egy választó nem a lakóhelyén, hanem egy másik településen kíván szavazni. Több budapesti kerületbe már sok ezren jelentkeztek át. Mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól még lehet vasárnap délutánig igényelni. Fontos választási határidők és tudnivalók következnek.

Két nap múlva országgyűlési képviselőket választ Magyarország. A legalapvetőbb, fő szabályt talán mindenki tudja: minden választó a lakóhelyéhez tartozó szavazókörben adhatja le a voksát, ha igazolja személyazonosságát (érvényes személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) és a lakcímét (lakcímkártya).

Előfordulhat azonban, hogy távol vagyunk otthonunktól, más településen akarjuk leadni a voksunkat. Erre találták ki az átjelentkezés intézményét, amelynek - figyelem! - ma délután 16 órakor jár le a határideje.

16:00 óráig lehet átjelentkezni

Az átjelentkezés lényege: a kívánt településen kijelölt szavazókörben tudunk voksolni, és a lakóhelyünk szerinti jelöltek közül választhatunk. Tehát ha önnek például Szegedre van bejelentve a lakcíme, de Budapesten akar szavazni, akkor nincs más dolga, mint a szegedi választási irodánál jelezni, hogy Budapest melyik választókerületében akarja vasárnap leadni a szavazatát.

Az átjelentkezési kérelmet bárki benyújthatja legkésőbb a szavazást megelőző 2. nap, azaz ma 16:.00 óráig

Az NVI a honlapján a következőkre hívja fel a figyelmet:

Sokan emlékezhetnek az előző választásokról a hosszú sorokra az átjelentkező szavazóhelyiségeinél. Erre most is van esély, mert az eddigi adatok szerint több budapesti kerületben, például a Belvárosban, Újbudán, Angyalföldön és Zuglóban már most is sok ezer átjelentkezőt regisztráltak, és ma még ehhez jöhetnek a last minute átjelentkezők. Az NVI vezetője, Pálffy Ilona korábban erről azt mondta, hogy

a névjegyzékek ábécé szerinti szétbontásával, a bizottságok felduzzasztásával igyekeznek majd gyorsítani az ügyintézést.

Biztosan titkos marad a szavazatom?

Egy népszerű félreértést is tisztázzunk: az átjelentkezők szavazata mindenképp titkos marad. A szavazatot ugyanis egy nagyobb borítékba csomagolják, és elküldik abba a választókerületbe, ahonnan átjelentkezett a választó. Mind a 106 választókerületben kijelöltek egy szavazókört, amelyben vasárnap nem bontják fel az urnákat, ide keverik majd jövő héten az átjelentkezők és a külföldről érkező szavazatokat.

Ha külföldön akarok szavazni, még bejelenthetem?

Nem, erről már lecsúszott, a külképviseleti névjegyzékbe vétel kérelmében benyújtási határideje szombaton lejárt. Ha külföldön van vasárnap, és nem jelentkezett át a külföldi névjegyzékbe, akkor ezúttal nem szavazhat.

És mozgóurnát még kérhetek?

Igen, amennyiben ön vagy hozzátartozója nem tud megjelenni a szavazókörben, kérheti, hogy a szavazatszámláló bizottság két tagja jöjjön ki a lakására. A kérelmet kétféleképp lehet benyújtani

a helyi választási irodánál ma 16 óráig VAGY

a szavazatszámláló bizottságnál a szavazás napján 15 óráig.

Ez utóbbit elvileg online is megteheti. Erre tehát még van idő. Ma az átjelentkezők dolga a legsürgősebb.

Nyitókép: Átjelentkezők az újbudai Bocskai István Általános Iskola udvarán este 19 óra után az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. (Kallos Bea/MTI)

Rovatok