Index Vakbarát Hírportál

Telegraph: Levélben kért menekülteket lejárató anyagokat a magyar nagykövetektől a külügyi államtitkár

2018. április 7., szombat 00:25 | aznap frissítve

A brit Telegraph egy péntek este megjelent cikkben arról ír, hogy Menczer Tamás, a külügyi tárca kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára köremailben kérte a magyar külképviseleteket, hogy a kampány segítése érdekében gyűjtsenek

A levelet Menczer a stockholmi, párizsi, berlini, római, brüsszeli és bécsi magyar nagykövetségekre küldte ki az ottani nagyköveteknek, valamint egyéb magas rangú tisztségviselőnek, akiknek egyben meg is köszönte az addigi segítségüket.

Az emailt a Telegraph továbbította az  Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) számára. 

Az EBESZ szóvivője nem kívánta kommentálni a levelet, arra hivatkozva, hogy épp futó kampányokkal kapcsolatban nem nyilatkozhat. A nyilatkozatukat az ügyben hétfőn, a választások után fogják nyilvánosságra hozni, és akkor derül ki, hogy indítanak-e vizsgálatot kormányzati forrásokkal való visszaélés miatt.

A Telegraph által Menczer Tamásnak tulajdonított, március 13-án szétküldött email az Index szerkesztőségéhez is eljutott:

„Tisztelt Misszióvezetők!

Kedves Kollégák!

Sok hasznos információt kapunk a misszióktól, ezeket ezúton is köszönöm!

Ebben szeretnék a következő hetekre nézve még nagyobb segítséget kérni, mert a tisztelt Címzettek országai a migráció kapcsán erősen érintettek.

Szükségem van minden olyan fajsúlyos hírre, nyilatkozatra, amelynek témája az, hogy az adott országban mekkora problémát jelent a migráció.

Ha hivatalos személy mond ilyet – ez is előfordul – arra még inkább szükségem van.

Minden jöhet, beilleszkedési problémák, no go zonák, oktatási nehézségek stb.

Nyilván nem azt kérem, hogy minden ilyen hírt küldjetek haza, tudom, hogy van ilyen bőven.

De ha van konkrét megszólaló, jól érthető problémával, akkor a hír fontos nekünk.

Fentiek mellett, ha a látókörötökbe kerül olyan kint élő magyar, aki a hazaköltözést tervezi, vagy súlyos negatív tapasztalatai vannak, és ezekről beszélne, kérem, ezt is jelezzétek.

Köszönöm!

Tamás”

A levél eredetiségéről megkérdeztük Menczer Tamást és a Külügyminisztériumot is. Amint válaszolnak, közöljük. Azt is megkérdeztük, hogy ha a levél valódi,

Véleménye van? Mondja el az Index Facebook-oldalán!

Rovatok