Index Vakbarát Hírportál

Vona: Ha a lopott vagyont nem tudjuk visszaszerezni, meg fognak bennünket buktatni

2018. április 7., szombat 22:11

Szombat este kvázi kampányzárót tartott a Jobbik Vona Gáborral Dunaújvárosban, a Kamaraszínházban. Már korábban elmondták, hogy klasszikus lufis-zenés kampányzárójuk nem lesz, az utolsó pillanatig kampányolnak és fórumoznak.

Jó kérdés, hogy mi a jobb a választás előtti estén: egy hosszú kampányidőszak végén tartott, fáradt fórum – Vona elmondása szerint volt, hogy 6-8 helyen tartotta meg a hosszabb-rövidebb fórumait –, vagy egy lelkesítős zenés valami. A Jobbik az előbbit választotta.

A színházterem majdnem megtelt, a várakozókat egy kivetítőn Vona kampánynyitó beszéde szórakoztatta. Újabb jó kérdés: mennyire okos Vonát Vonával felvezetni: 20-30 percig hallgatni az embert, félfüllel, akit aztán egy órán át fognak hallgatni. Az épület előtt megjelent a szokásos fidelitasos társaság: kb 10, kis táblákkal felszerelt fidelitasosra két biztonsági őr vigyázott. A jobbikos N1 Tv próbálta szóra bírni őket, de hol a fiatalokat kísérő biztonságiak próbáltak a mikrofon elé állni, hol azt hajtogatták a fidelitasosok válasz helyett: Szép délutánt! Szép délutánt!

A helyi jobbikos jelölt, Pintér Tamás Vona felvezetésében elmondta, lehet, hogy be fog valahogy jutni néhány provokátor, de bármit is csinálnak, ne foglalkozzanak velük, nem ők a probléma, hanem az Orbán-kormány, azt kell leváltani vasárnap. Majd felkonferálta Vonát, mint Magyarország következő miniszterelnökét.

Vona azzal kezdte, hogy szerencsére lassan vége ennek az egészen aljas, mocskos és alacsony színvonalú kampánynak, nem kell sokat várni, és eljön a lehetőség, hogy a magyar állampolgárok elégtételt vegyenek az elmúlt 8 évért, és ne a miniszterelnök vegyen elégtételt a magyarokon. Majd azt mondta, ne higgyék el a róluk szóló hazugságokat, amit a kormány terjeszt, már 110 fölött jár azon perek száma, amiket megnyertek a kormánnyal, illetve annak sajtójával szemben. Egyébként pedig nem bontanák le a kerítést, önálló határőrséget állítanának fel, és semmiféle kvótát nem fogadnának el.

És bár Soros Györggyel szinte semmiben nem ért egyet, de a könyökén jön már ki a sorosozás, mert bár a migráció valós probléma, de a jelenlegi kormány csak arra használja fel az egészet, hogy félelmet gerjesszen és elfedje a többi problémát, például így nem kell a korrupcióról beszélni. Ő azért most beszélt néhány problémás területről, illetve említett néhány ígéretet: a háziorvosok praxistámogatását megdupláznák, megreformálnák az oktatási rendszert, leülnének a bankokkal, hogy a devizahitelesek problémáját megoldják, több ezer lakást építenének és újítanának fel, hogy fiatalok olcsón jussanak bérlakásokhoz, mentelmi jogot eltörölnék, stb.

Aztán beszélt a kilátástalanságról, hogy a fiatalok azért mennek el, mert nincs perspektíva. Erre elmesélte, hogy az apja kőműves, édesanyja adminisztrátor volt, amikor összeházasodtak, és összehoztak egy kertes házat, felneveltek két gyereket, eljártak nyaranta a Balatonra. Majd megkérdezte, ha ma egy kőműves és egy adminisztrátor összeházasodik, mikor lesz kertes házuk, telkük, autójuk, és nevelnek fel két gyereket és iskoláztatnak az egyetemig?

Akkor tud valaki érvényesülni, ha belép a Fideszbe, ha nem, akkor nem ember, ezt üzeni ma a kormány

- mondta.

Aztán beszélt egy kicsit a fideszesek erkölcsiségéről. Hogy hogy lehet, hogy valaki a saját idős anyját viszi bele a korrupcióba. Hogy hogyan nézhetett ki, amikor Kósa hazament, és mondta az édesanyjának, hogy akkor a sertéstelepes papírt itt kellene aláírni, aztán az uniós támogatásost itt, arról a levegőben lógó 800 millióról nem is beszélve.

Ha én ilyennel hazaállítanék anyámhoz, akkora pofont kapnék, hogy leszállna a fejem

- mondta.

A fórum végén volt néhány kérdés a közönségből. Az egyik kérdező például a többi ellenzéki pártról, és az azokkal való viszonyról kérdezte Vonát, aki elmondta, hogy az LMP-vel és a Momentummal el tud képzelni koalíciós tárgyalásokat, de a Fidesszel, az MSZP-vel és a DK-val nem. Mert a Fidesz 8 éve előtti 8 évet sem szeretnék visszahozni.

Egy másik kérdező arról beszélt, hogy a Mátrai erőmű Mészáros kezében van, mi lesz az árammal és annak árával, ha veszít a Fidesz. Erre Vona azt mondta, meg fogja keresni a vezetőséget, hogy milyen terveik vannak. De hozzátette, hogy azért vannak aggodalmaik amiatt, hogy kormányközeli oligarchák kezébe került majdnem a teljes magyar energiatermelés, és ezek így eszközt adhatnak a Fidesz kezébe, hogy Magyarországot, az ország új kormányát üzleti, pénzügyi szempontból megzsarolja, a munkáját nehezítse. Majd még konkrétabb volt:

"Ha a lopott vagyont nem tudjuk visszaszerezni, meg fognak bennünket buktatni"

- mondta. Szerinte olyan hatalmat épített a Fidesz maga köré, beleértve a médiabirodalmat, hogy az ellenzékből is óriási erő. Vannak elképzeléseik és terveik, hogyan lehet ezzel bánni, de erről egyelőre nem szeretne beszélni, mondta a kérdezőnek.

Rovatok