Index Vakbarát Hírportál

Ezeket a csalásgyanús eseteket jelentették eddig a TASZ forródrótján

2018. április 8., vasárnap 16:00

A TASZ irodájában is működik egész nap egy forródrót, ahol a választási csalás gyanús eseteket be lehet jelenteni és a jogászok segítenek a hozzájuk fordulóknak. Már délelőtt is több bejelentés érkezett a TASZ-hoz, olyan esetekről, ami a választók szerint felvetheti a csalás gyanúját. A hozzájuk fordulóknak azonnal tanácsot adnak, később pedig segítenek abban, hol élhetnek jogorvoslattal az ügyükkel kapcsolatban. A TASZ választási forródrótja a 0630 722 33 56 telefonszámon érhető el.

Mráz Attila, a TASZ munkatársa elmondta, hogy viszonylag nagy számban fordultak hozzájuk olyan választópolgárok, akik

a szavazóhelyiségben értesültek arról, hogy valaki felvEtette őket a nemzetiségi névjegyzékbe,

így nem tudnak pártlistára szavazni. Mráz elmondta, hogy ők már négy éve is kifogásolták azt a kérelmezési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy néhány személyes adat megadásával, online felületen bárkit tudta és beleegyezése nélkül lehet regisztrálni a nemzetiségi névjegyzékbe, amin helyben már nem lehet módosítani. Ez tehát lehetőséget biztosat a választási csalásra.

A 13 nemzetiség tagjai március 23-ig kérhették, hogy nemzetiségi választóként regisztrálják őket az országgyűlési választásra, és ha péntek délutánig töröltették magukat, akkor volt lehetőségük, hogy ne nemzetiségi, hanem pártlistára szavazzanak. A nemzetiségi regisztráció lezárulta után a legtöbben a német névjegyzékben szerepeltek, 33 ezren, ők jó eséllyel indulnak a kedvezményes mandátumért. A német listavezető történetesen a Fidesz tagja, vagyis a mandátumszerzése a kormányt erősíti.

A TASZ sok visszajelzést kap arról is, hogy

a szavazólapokat nem pecsételik le,

ami nyilvánvalóan jogellenes, és bizonyos helyeken lényegében nyílt szavazás történik. Mráz kiemelte, hogy ez egyelőre elszigetelt jelenség, de kaptak bejelentést olyan kistelepülésről, ahol az asztalnál a szavazóbizottság előtt kellett szavazni.  Nyílt szavazásra jellemzően ott kerülhet sor, ahol a szavazók a helyi közhatalomnak nagyon ki vannak szolgáltatva, és nincsenek ellenzéki szavazatszámláló bizottsági delegáltak, az ennek áldozatul eső választópolgárok sokszor nem merik jelenti a hasonló eseteket.

Szintén visszatérő probléma a szavazófülkék minősége. Nagyon sok bejelentést kaptak arról, hogy a fülkén nincs függöny, vagy rögtönzött kartonparavánok között lehet csak szavazni. A TASZ minden ilyen esetben azt javasolja a választóknak, hogy emeljenek kifogást. A függöny ugyan nem kötelező eleme a fülkének, de a szavazóhelyiségeket úgy kell kialakítani, hogy be lehessen lépni, és alkalmasak legyenek a titkos szavazásra. Az eddigi bírósági határozatok szerint azok a felállított paravánok, amelyekbe nem lehet belépni, nem felelnek meg a titkos szavazás feltételeinek.

Rengetegen jelezték továbbá a TASZ-nak, hogy telefonos kampánymegkereséseket kaptak, noha korábban senkinek nem adták meg a telefonszámukat ebből a célból. Mráz kiemelte, hogy érdemes ilyenkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulni panasszal: ehhez a TASZ  mintalevelet is készített .

Mráz Attila kiemelte, miszerint az is teljesen jogellenes, ami újságírónkkal történt, hogy nem engedték be szavazóhelyiségbe Beregsurányban. Aki ugyanis tudja bizonyítani, hogy sajtó képviselőjeként jelent meg a szavazóhelyiségben, annak biztosítani kell a bejutást.

A TASZ oldalán részletes információt találnak arról, mik a legjellemzőbb visszaélések a választások kapcsán, illetve hogy mit tehetnek ilyen esetben.

Rovatok