Index Vakbarát Hírportál

Országosan tarol a Fidesz, Budapesten hasít a baloldal

2018. április 8., vasárnap 21:20 | aznap frissítve

Nem közölhet hivatalosan semmilyen választókerületi részeredményt a Nemzeti Választási Iroda addig, ameddig az utolsó szavazó le nem adta a voksát. Márpedig az adminisztrációs fennforgások miatt a Bocskai úton és az Eötvös utcában még áll a sor, és még kell várnunk egy picit, hogy mindenki leszavazzon.

A szavazókörökben – amelyek máshol már bezártak – persze addig is zajlik nagyban a számolás, és a pártdelegáltak a jelöltjeiknek, a jelöltek pedig a pártvezetőknek megsúgják az eredményeket.

Hozzánk is szivárognak adatok, pontos számokat nem tudunk, de nagyjából ebből kirajzolódik egy olyan kép, hogy

Budapestről olyan hírek érkeznek, hogy szinte biztosan 50 százalék fölött nyeri a választókerületét az MSZP-s Hiszékeny Dezső, de az angyalföldi győzelem azért nem nagy fegyvertény, az aránya lehet fontos. Szintén azt halljuk, hogy jól áll a XV. kerületben a DK-s Hajdu László, a VI-VII. kerületben Oláh Lajos, a XVIII. kerületben az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és a budapesti 1. választókerületben az LMP-s Csárdi Antal. Úgy tudni, Csárdi még az I. kerületi, budavári szavazókörök egy részét is megnyerte.

Vidéken viszont a Fidesz szerepel még az eddigieknél is jobban, ami nem sok jóval kecsegteti az ellenzéket. Csongrádban Lázár János megnyerte a hódmezővásárhelyi mandátumot, viszont Szegeden – ahol négy éve is megnyerte egyik vidéki mandátumát a baloldal – az 1. számú körzetet ismét az MSZP-P jelöltje, Szabó Sándor vitte.

Legutóbb, 2014-ben csak Szegeden és Miskolcon sikerült nyernie a baloldalnak, majd az időköziken még két egyéni mandátumot nyert az ellenzék: Veszprémben a független Kész Zoltán, Tapolcán a jobbikos Rig Lajos. Bár még csak kevés részeredmény futott be, azok is főleg kisebb településekről, falvakból, az ellenzéki beszélgetőtársaink nem zárják ki, hogy még ennyi sem lesz meg. A veszprémi körzetben ugyanis a falvak nagyon a Fidesz felé szavaztak, és a jobbikos jelölt is sok szavazatot kapott, ami igencsak lerontotta Kész Zoltán győzelmi esélyeit.

Arról még nincs információnk, hogy elképzelhető-e jobbikos egyéni győzelem. 2014-ben egy jobbikos egyéni győzelem sem volt, majd a tapolcai időközit egy hajszállal nyerte a jobbikos. Elvileg Észak-Magyarországon, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében lehet esélye Vona Gáboréknak. Lehetnek viszont meglepő eredmények, úgy tudják például, hogy Dél-Békésben a fideszes Simonka Györgytől alig pár száz szavazatra van a jobbikos Szabó Ervin.

Rovatok