Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A mai napon is ellenszélben fogok dolgozni

2019. január 10., csütörtök 14:03

Sok ténybeli újdonság nem derült ki Orbán Viktor maratoni, kétórás kormányinfóján csütörtök délelőtt (itt olvashatja végig a részletes tudósításunkat). Az esemény mindent elsöprő újdonsága ugyanakkor az volt, hogy a miniszterelnök ezúttal válaszolt a beengedett újságírók összes kérdésére. 

A kormányinfó előtt derült ki, hogy több lap és rádió munkatársa (Klubrádió, Azonnali, Magyar Hang, Direkt36, a jobbikos Alfahír) nem jutott be, ők nem is kaptak meghívót, ám a regisztrált újságírók és médiamunkatársak kaptak lehetőséget egy-egy kérdésre.

Orbán egyszer sem jött zavarba a kérdésektől. A kormányközeli média, ahogy várható volt, jobbára olyan témákat hozott elő, amelyek lehetőséget kínáltak Orbánnak, hogy a migrációt határozottan elutasítsa vagy az ellenzéket szidalmazza. Orbán ezzel elérte (nyilván ez is volt az alapvető célja), hogy az EP-választás előtt pár hónappal – a teljes magyar nyilvánosság előtt – ismét a bevándorlást, a sorosozást és a brüsszelezést tegye a kampány fő témájává. Az utóbbi hetekben ugyanis a magyar belpolitikai agenda elsősorban a 400 túlóráról és az ellenzéki akciókról szólt.

A nem kormánypárti, független magyar média vagy a külföldi újságírók kérdései alól Orbán előre begyakoroltnak tűnő panelmondatokkal bújt ki. 

A Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc meggazdagodását érintő kérdéseket azzal rázta le magáról, hogy „üzleti ügyekkel " nem foglalkozik. Az ellenzéki tüntetők követeléseire azzal válaszolt, hogy még nem is látták gyakorlatban a túlóratörvényt, nem kóstolták meg a pudingot". Kiderült ugyanakkor ezekből a válaszokból is, hogy az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett javaslatot jó törvénynek" tartja, változtatni sem tervez rajta. A korrupció helyzetében pedig nem lát rendszerszintű problémát a miniszterelnök.

És most nézzük részletesebben, hogy a különböző témakörökben milyen válaszokat adott, sötéttel kiemeltük a fontosabb kijelentéseit, bejelentéseit: 

EP, EU, migráció

Gazdaság, túlóratörvény

   

Belpolitika

Mészáros Lőrinc, Tiborcz, magángép, korrupció

Média

A miniszterelnök tavaly tett arra ígéretet tett rá, hogy egy év végi sajtótájékoztató keretében válaszol újságírók kérdéseire. A valódi sajtóeseményből 2018-ban nem lett semmi, pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége december közepén jelezte, hogy szívesen megszervezik az eseményt. Az RTL Híradó az év elején megkereste az ügyben Havasi Bertalant, aki ekkor  annyit mondott, hogy a miniszterelnök természetesen tartja a szavát.

Borítókép: Ajpek Orsi / Index

Rovatok