Index Vakbarát Hírportál

Honvédelmi alkalmazottá kell válniuk a Honvédkórház orvosainak

2019. január 17., csütörtök 09:58 | aznap frissítve

Öt napon belül kell dönteniük a Honvédkórházban dolgozó orvosoknak, ápolóknak, műtőssegédeknek, irodai munkásoknak, hogy vállalják-e a honvédségi státuszt vagy elveszítik a munkájukat, írja a Népszava.

A lap szerint karácsony előtt a törvénykezési hajrában, a túlóra-törvénnyel egy időben fogadták el azt a jogszabályt, amely január elsejétől automatikusan a honvédelmi alkalmazotti státuszba terelte a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit. A honvédelmi egészségügyben dolgozók ugyan ezzel havi bruttó 39 200 forintos bérkiegészítést kapnak (miközben elbukják az egészségügyi pótlékaikat), de az új státusz számos korlátozással jár.  

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva például a  munkáltató előzetes értesítés nélkül is elrendelheti, hogy a dolgozók bárhol, bármikor teljesítsenek ügyeletet. Egyes passzusok a katonákra vonatkozó előírásokhoz hasonlóan korlátozzák a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot is, írja a lap.

A Népszava szerint az új státusz bevezetése nem okoz tömeges felmondásokat. A legharcosabb hat  orvost a honvédelmi miniszter a múlt hét végén a kórház parancsnokával együtt magához rendelte.  A miniszter itt egyértelműve tette: az új státuszokat mindenképpen be fogják vezetni, a dolgozóknak nem érdemes egységesen tiltakozni, felmondásukkal nem tudnak kritikus helyzetet teremteni, mert a helyi menedzsment meg tudja oldani a helyettesítéseket.  

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok