Index Vakbarát Hírportál

1,44 milliárdos megbízást kapott a Századvég

2019. január 23., szerda 15:53

Majdnem másfél milliárd forintért végez a kormány számára közvélemény-kutatást az idősek társadalombeli szerepével, és az EU-s problémákkal kapcsolatban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány közösen - tudta meg az Átlátszó.hu

tendert az Innovációs és Technológiai Minisztérium írta ki, és végleges összértéke nettó 1,44 milliárd forint az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb száma szerint. A megbízás tárgya szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok elvégzése kiegészítő szolgáltatás keretében, EU-s állampolgárokat és magyarországi időseket érintő kutatásokban.

Az időskutatás keretében több, de maximum 12 témában Magyarország 55 év feletti lakosságából 2000 fővel töltetnek ki 15 perces kérdőívet, és 90 perces fókuszcsoportos interjúkat készítenek 12 darab nyolcfős csoportban. A kutatás fontosságát azzal indokolták, hogy „az előrejelzések alapján 2060-ra Magyarország népességének harmada lehet 65 év felett, ami demográfiai folyamat komoly kihívások elé állítja a politikai vezetést.”

A kormány kíváncsi az EU-s problémákra is, így az EU28+ kutatás részeként a 28 tagállamban, valamint Ukrajnában és a Nyugat-Balkán országaiban (Szerbia, Montenegro, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Koszovó, Albánia) végeztet közvélemény-kutatásokat a Századvég-konzorciummal. Azért, mert „az Európai Unió területére és Magyarországra továbbra is kiemelkedő számban érkeznek az Európai Unión kívüli országokból érkező menekültek, amely jelenség ismerete és folyamatos nyomon követése elengedhetetlen a Kormány döntéshozatalához.”

Rovatok