Index Vakbarát Hírportál

Távozó kórházi osztályvezető: A legaggasztóbb az orvosok és nővérek krónikus fáradtsága

2019. január 24., csütörtök 07:12 | aznap frissítve

„2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át: az orvoslétszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás” – kezdte búcsúlevelét Burány Béla, aki ősszel Zacher Gábort váltotta a Honvédkórház sürgősségi centrumának élén. 

A Hvg.hu-hoz jutott, január 22-én keltezett levél súlyos képet fest az ország egyik legnagyobb sürgősségi centrumáról: 

Burány Béla Zacher Gábor utána vette át az SBC vezetését megbízott osztályvezetőként, február 1-től osztályvezető-helyettessé lép vissza. A portál szerint levelében arról is ír, hogy számára a legaggasztóbb az osztály orvosainak és nővéreinek „krónikus fáradtsága, célvesztettsége, kiégettsége és az intézmény vezetésével szembeni bizalomvesztése volt". Pozitívumként Burány megjegyzi, hogy új eszközöket tudtak beszerezni, a szakdolgozók és szakápolók béremelést harcoltak ki, felvettek 19 embert, így novemberben a korábbi 240-nel szemben már „csupán" 100 orvosi műszakot kellett más osztályokról levezényelt kollégákkal teljesíteni. 

Ehhez képest figyelemre méltó kontraszt, hogy Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes múlt héten írásbeli válaszként azt írta Demeter Mártának, hogy „a Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében" – idézte fel a Hvg.hu. 

A Honvédkórház sürgősségi centrumának őszi állapotairól egy kiszivárgott belső levél alapján itt írtunk részletesen

(Borítókép: A Honvédkórház épülete - fotó: Bődey János / Index)

Rovatok