Index Vakbarát Hírportál

3909 üresen álló önkormányzati lakás van Budapesten

2019. január 25., péntek 07:59 | aznap frissítve

Tavaly év végi adatok szerint összesen 3909 önkormányzati lakás állt üresen Budapesten, írja a 24.hu. Ez azt jelenti, hogy a fővárosi bérlakások csaknem 10 százaléka nincs kiadva különböző indokok, főként azok lakhatatlansága miatt.

Ez azért is problémás, mert a KSH jelentése szerint

a magyar háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi gondokkal,

és százezreket érint konkrét lakásszegénység, tehát kifejezetten indokolt lenne az, hogy minél több szociális alapú bérlakás legyen. Ráadásul, a kormány tavaly októberben megtiltotta a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, márpedig a legtöbb kutatás szerint azzal lehetne hosszú távon megoldani a hajléktalanság kérdését, ha szállók helyett olcsón fenntartható lakásokat és munkát kapnának.

A 24.hu adatigénylése szerint a legtöbb bérlakása, több mint 6 ezer, a XIII. kerületnek van, és ők gazdálkodnak a legjobban az ingatlanokkal, ugyanis az összes lakást hasznosítják. A legrosszabb gazdálkodás pedig a VIII. kerületben van, ahol a 4417 önkormányzati lakásból 889 üresen áll. A józsefvárosi önkormányzat szerint azonban az üres lakások mindössze 25 százaléka hasznosítható, a többi rossz műszaki állapotban van. Magas az üresen álló lakások száma a X. kerületben is, ahol 468 üres lakás van, illetve a VII. kerületben, ahol összesen 525 lakást nem hasznosítanak. 

A kerületek döntő többségében csökkent a bérlakások száma az értékesítés miatt. Kiemelkedik a IV. kerület, ahol 2011-ben még 2600 önkormányzati bérlakás volt, de 2018 végére 1007-re csökkent a számuk, ebből 65 üresen áll. A főváros 2011-ben még 2130 lakással rendelkezett, mára 1244-re csökkent ez a szám, ráadásul a lakások közül 250 üresen áll.

Az üres önkormányzati lakások problematikájával ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Rovatok