Index Vakbarát Hírportál

Letöltendő börtönt kapott a férfi, aki 760-szor bliccelt

2019. január 29., kedd 15:04

Letöltendő börtönre ítélte a Nagykátai Járásbíróság azt a férfit, aki 2012 és 2016 között 760-szor utazott jegy nélkül a Budapest-Nagykáta vonalon, számolt be az IHO nyomán a 444.

A férfinek az elbliccelt négy év alatt 11 millió forint tartozása gyűlt össze. Egy év börtönbüntetést kapott, három évre eltiltották a közügyektől, és 870 ezer forintot kell fizetni a MÁV-nak. A szigorú büntetést elrettentő céllal hozta a bíróság, a bliccelő feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az IHO kérdésére a MÁV-Start elmondta, hogy a bliccelést bűncselekménynek minősítő és azt börtönbüntetéssel szankcionáló bírósági döntést kiemelt jelentőségűnek tekinti. A vasúttársaság évek óta kiemelt figyelmet fordít a jegy nélküli utazások visszaszorítására, számos eszközzel lép fel a bliccelés ellen.

Míg 2016-ban 45 ezer, addig 2017-ben már csak 36 ezer nem fizető utas részére állítottak ki büntetést a jegyvizsgálók. A bliccelés különösen a budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések is. Az elsődleges cél nem a büntetés, hanem a jegyváltási hajlandóság fokozása, a jegyvásárlás fontosságának hangsúlyozása, visszaszorítva az érvényes menetjegy, illetve bérlet nélküli utazásokat és a kedvezmények jogosulatlan igénybevételét.

Rovatok