Index Vakbarát Hírportál

Súlyosbították a zebrán gázoló mentős büntetését

2019. január 30., szerda 16:27

A Gyulai Törvényszék meghozta a jogerős ítéletet a 2016-os gázolás ügyében. A mentősnek még súlyosabb büntetéssel kell szembenéznie, egy év nyolc hónap fogházbüntetésre ítélték három év próbaidőre felfüggesztve, közölte a Beol.hu.

A 43 éves békéscsabai férfi másodállásban dolgozott a mentősként. Társaival 2016 novemberében egy sürgős esethez sietett, amikor elgázolt egy zebrán áthaladó tizenhat éves lányt.

A lány elindult biciklijével a zebrán, mikor megkapta a zöldjelzést. Menet közben valószínűleg a kezében tartott telefonját nézte és zenét hallgatott, ezért nem láthatta vagy hallhatta a szirénázó, tehát megkülönböztető fény- és hangjelzést használó mentőautót. Bár a sofőr használta a vészféket, több mint 75 km/óra sebességgel gázolta el a lányt, aki később a kórházban életét vesztette.

Tavaly a Békéscsabai Járásbíróság tárgyalta a mentős ügyét első fokon, büntetése egy év nyolc hónap szabadságvesztés volt két év próbaidőre felfüggesztve, valamint tíz hónapra elvették a jogosítványát. Az ítélet ellen mindkét fél fellebbezett.

A mentős ügyvédje, Kvasz Tibor szerint a vádlott nem szegte meg a KRESZ szabályait, a kislány viszont igen, mivel a megkülönböztető jelzést használó mentőnek elsőbbséget kellett volna adnia.

A Gyulai Törvényszék mégis bűnösnek találta a férfit, ezért súlyosbította az elsőfokú ítéletet: nem kettő, hanem három év próbaidőre felfüggesztve ítélték a sofőrt 1 év 8 hónap fogházbüntetésre, valamint nem tíz hónapra, hanem 3 évre vették el a B kategóriás jogosítványát.

Rovatok