Index Vakbarát Hírportál

Szabad jelzést adott a lámpa, miközben robogott a vonat, megzavarodott a vonatforgalom a Bp-Pécs vonalon

2019. február 1., péntek 12:35 | aznap frissítve

Pécsen a pellérdi vasúti átkelőnél fotózták pénteken reggel az alábbi képet, amin az látható, hogy a jelzőberendezés szabad jelzést ad, miközben egy vonat robog Pécs felé.

A MÁV kérdésünkre azt írta, hogy Dombóvár és Pécs között valóban rendellenességet tapasztaltak az informatikai rendszerben, ami miatt 9 előtt meghibásodott a forgalomirányító berendezés. A MÁV szerint emiatt a közlekedés is lelassult ezen a szakaszon, "a váltók, jelzők és a sorompók nem működtek megfelelően".

„A műszaki hiba miatt átmenetileg a sorompók sem működtek megfelelően az érintett szakaszokon, ezért a vonatok fehéren villogó sorompónál haladtak át. Ilyenkor a szigorú előírások szerint a szerelvények a sorompóhoz érkezve csökkentett, maximum 15 km/h-s sebességgel haladnak, és hangjelzést is adnak figyelemfelhívás céljából. A mozdonyvezetők a meghibásodásról és a követendő eljárásról előzetes írásbeli értesítést kapnak.

Az előírások és a KRESZ betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakulhat ki veszélyhelyzet.”

A hibát, mint írják,  azonnali kivizsgálták, elhárították, "így röviddel fél 10 után a vonatforgalom újraindulhatott. Ettől kezdve forgalmi korlátozásokra nem volt szükség, a végleges helyreállítás fél 11-kor fejeződött be. Dél körül helyreáll a menetrend szerinti közlekedés a Budapest-Pécs vonalon."

Rovatok