Index Vakbarát Hírportál

Az Állami Számvevőszék elnökének leváltását kezdeményezi a DK

2019. február 3., vasárnap 13:35 | aznap frissítve

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, Domokos László leváltását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), a párt szerint a számvevőszék politikai megrendelésre bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat, írja az MTI.

Frissítés: Közleményben reagált az Állami Számvevőszék, ebben azt írják, "a jogállam elleni támadásként értékelték és határozottan visszautasítják" a DK-közleményében elhangzottakat.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a számvevőszék "politikai megrendelést látszik teljesíteni, amikor úgy tűnik, hogy a célja az ellenzéki pártok ellehetetlenítése." Arató Gergely hozzátette: nincs olyan ellenzéki párt, amelyet az elmúlt években ne bírságolt volna meg az ÁSZ, miközben a Fideszre eddig egyetlen forint bírságot sem szabott ki.

Az ellenzéki politikus szerint az ÁSZ visszaél azzal, hogy a döntéseit nem lehet megtámadni a bíróságon, így az övé az első és egyben az utolsó szó is. "Hiába tudjuk szakmailag bizonyítani, hogy a törvények szerint járunk el, az ÁSZ ezeket az észrevételeket semmibe veszi, és csak bírságol" – mondta.

Arató Gergely közölte, a számvevőszékről szóló törvény szerint, ha az ÁSZ elnöke tudatosan megszegi kötelezettségeit, akkor az Országgyűlés kizárhatja, ezért a  DK azt javasolja, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága kezdeményezze  a fideszes képviselőből ÁSZ-elnökké vált Domokos László  leváltását közös ellenzéki indítványra.

Reagált az ÁSZ

Az ÁSZ az MTI beszámolója szerint erre reagálva azt írta: nem vesznek részt a DK európai parlamenti választási kampányában. A DK a jogállami kereteket megsértve saját pártpolitikai céljaira próbálja felhasználni az Országgyűlés független ellenőrző szervét, valamint durván megtámadta az ÁSZ elnökét. Leszögezték, hogy számukra nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell.

Külön kiemelték, hogy az ÁSZ nem hatóság, nincs szankcionálási jogköre, ezért nem szab ki semmilyen "büntetést" vagy "bírságot". Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény előírásai alapján, amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre.

Azt írták: az ÁSZ ellenőrzéseit szigorú nemzetközi szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől - így a kormányzattól és a pártoktól - függetlenül, a jogállam keretei között végzi. "Az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat" - tették hozzá.

Az Állami számvevőszék a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során a Demokratikus Koalíciónál, a Jobbiknál, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál (MKKP) és az MSZP-Párbeszédnél tárt fel szabálytalanságokat, míg a Fidesz-KDNP, az LMP és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata esetében szabályosnak találta a választási kampányra fordított pénzek felhasználását.

Rovatok